Blendery kielichowe

1 pozycji razem
Blender kielichowy 1,2 l KULT X, WMF
746 zł –5 %
704 zł
WM0416520011

Blendery kielichowe - blenduj skutecznie

Blendery kielichowe są najczęściej używane do przygotowywania kremowych zup, zdrowych smoothies lub drinków, ale mogą być również używane do robienia domowego hummusu, pesto, purée lub czegokolwiek, co wymaga emulgowania lub rozdrabniania.

Jaki blender wybrać- stojący czy ręczny?

Choć blendery ręczne są kompaktowe, poręczne i nie zajmują wiele miejsca w kuchennych szufladach, blendery kielichowe mają wiele innych zalet - są po prostu mocniejsze, mają więcej funkcji i dają w efekcie bardziej kremowe, gładkie zupy, sosy, przeciery i dipy. No cóż, to prawda, że zajmują więcej miejsca na kuchennych blatach i wymagają więcej czyszczenia oraz przenoszenia składników z garnków lub misek do kielicha blendera, ale tekstura gotowego produktu jest warta tego zamieszania. Blendery kielichowe są również lepszym rozwiązaniem do blendowania składników, które są twarde, takich jak kostki lodu do mrożonych napojów lub mrożone owoce do smoothies.

Podejmując decyzję o zakupie blendera stojącego należy zastanowić się nad jego przeznaczeniem. Co najczęściej gotujesz, czy faktycznie będziesz potrzebować urządzenia, które sprawnie zmiksuje składniki? Czy często przygotowujesz smoothie, napoje, zupy, warzywne pesto czy przeciery? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, to zdecydowanie powinieneś kupić do swojej kuchni blender kielichowy.

W Kulinie dostępnych jest wiele blenderów stojących, w różnych cenach i z różnymi funkcjami. Wybierz blender w stylu retro marki Smeg lub KitchenAid lub wybierz coś o bardziej nowoczesnym wyglądzie - blender stojący marki Alessi, ETA lub WMF.

Konserwacja i pielęgnacja blendera kielichowego

Jeśli Twój blender ma problem z blendowaniem składników, nie wahaj się energicznie użyć tampera, aby poruszyć składniki zgromadzone wokół ostrzy. Upewnij się, że słój blendera jest wypełniony w co najmniej 25%, dodaj odrobinę płynu lub zwiększ prędkość blendera, aby ostrza pracowały płynniej. Jeśli jednak ostrza lub składniki nadal się nie poruszają, włączenie blendowania na niższej prędkości również może pomóc.

Dobrym pomysłem jest również dodawanie składników zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie; przepisy do wykonania w blenderze podają zazwyczaj sugerowaną kolejność dodawania składników. Standardowa kolejność dodawania składników do blendera podczas tworzenia smoothie jest następująca: najpierw zielone składniki, potem surowe owoce i warzywa, mrożonki, lód i płyn na końcu.

A jeśli jesteś fanem smoothie sprawdź również naszą ofertę blenderów do smoothie, które pomogą Ci przygotować domowe smoothie i zabrać je w podróż dzięki dołączonemu do nich, specjalnemu, przenośnemu dzbankowi.