Brownie to czekoladowe niebo. Grzeszny, uwodzicielski, nie można mu się oprzeć. Dlatego też tak dobrze komponują się z owocami leśnymi, które nadają im przysłowiową nutę pikanterii. Chcesz kogoś rozpieścić? Brownie doskonale nadają się do tego celu.
Brownie z sosem malinowym
Składniki:
6 dużych jajek
270 g mąki
510 g czekoladowych kuleczek
(lub czekolady pokrojonej na małe kawałki)
170 g kakao
590 g cukru pudru
340 g masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 lłyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
20 g ekstraktu z wanilii
Sos:
400 g mrożonych malin
120 ml wody
1 łyżka stołowa cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Przepis na standardowe duże naczynie do pieczenia na całą powierzchnię piekarnika (wymiary zewnętrzne ok. 40x30 cm).
Do przygotowania ciasta można wykorzystać robota kuchennego z uchwytem mieszającym, lub wykonać ręcznie. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wysmaruj naczynie do pieczenia olejem.
W misce umieść jajka, kakao, sól, proszek do pieczenia, kawę i ekstrakt waniliowy. Miksuj na małej prędkości, a gdy kakao w proszku przestanie być widoczne, zwiększ prędkość do średniej i miksuj przez minutę, aż do uzyskania gładkiej masy.
Rozpuść masło w rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż masło się rozpuści (nie może zacząć wrzeć!). Masa jest gotowa, gdy zacznie się mienić. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i mieszać na małej prędkości przez minutę.
Następnie dodaj mąkę i czekoladę, mieszaj przez minutę. Powstanie gęsta masa, zdecydowanie nie płynna.
Przełożyć na blachę do pieczenia, wyrównać wierzch i piec przez 30-35 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia! Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą się kruszyć, ale potem będą miękkie i wilgotne.
Aby przygotować sos, włóż maliny do rondelka z połową wody i cukrem. Doprowadź do wrzenia, a następnie przecedź całą mieszankę przez drobne sito (odrzucając nasiona i miąższ), włóż z powrotem do rondla i dodaj mieszankę skrobi oraz resztę wody. Gotować przez minutę. Sos nie zgęstnieje, ale nabierze przyjemnej lepkości.
Podawać polane sosem, udekorowane świeżymi lub suszonymi owocami.
Serowano na: Revol Pekoe
Revol Pekoe to seria stworzona, aby celebrować sztukę parzenia herbaty. Jest hołdem dla wysokiej techniki i precyzji w stosowaniu materiałów, łącząc piękno i funkcjonalność, estetykę i czyste linie azjatyckiej tradycji. Kolekcja ta wzbogaca doświadczenia związane z piciem herbaty i jest oryginalna zarówno dla oka, jak i dotyku. Zewnętrzna powierzchnia jest specjalnie polerowana, aby zapewnić miękkość i zmysłowość podczas trzymania w dłoni.