Cyrkulatory Sous Vide

7 pozycji razem
Folia do gotowania sous vide ZU 3615, Severin
126 zł
SEVEZU3615
Folia do gotowania sous vide ZU 3614, Severin
70 zł –5 %
66 zł
SEVEZU3614
Folia do gotowania sous vide ZU 3617, Severin
116 zł –13 %
100 zł
SEVEZU3617
Worki do zgrzewarki próżniowej ZU3625, Severin
118 zł –16 %
99 zł
SEVEZU3625
Folia do gotowania sous vide ZU 3616, Severin
88 zł
SEVEZU3616
Folia do gotowania sous vide ZU 3613, Severin
60 zł –16 %
50 zł
SEVEZU3613

Kuchenka próżniowa Sous-vide - niezwykły pomocnik w kuchni

Francuski termin sous vide, który tłumaczy się jako "pod próżnią", odnosi się do metody gotowania, w której żywność jest umieszczana w hermetycznym pojemniku i zanurzana w garnku z wodą podgrzaną do określonej temperatury.

Jakie są największe zalety gotowania sous vide?

Chociaż gotowanie sous vide wymaga specjalnego sprzętu i więcej czasu, ma ono kilka wspaniałych zalet.

  • masz dużą kontrolę nad czasem gotowania. Żywność można przygotować i zamknąć próżniowo nawet dzień wcześniej i pozostawić do powolnego gotowania w piekarniku wodnym. Jedzenie można gotować w trybie sous vide przez całą noc i podawać posiłek, gdy tylko będzie gotowy.
  • brak konieczności samodzielnego kontrolowania temperatury - można gotować mięso i ryby przez określony czas bez konieczności samodzielnego kontrolowania temperatury
  • gotowanie sous vide nie wymaga użycia rąk! - wszystko, co musisz zrobić, to zapakować próżniowo jedzenie, umieścić je w wodzie, ustawić temperaturę i odejść
  • Sous vide zachowuje więcej składników odżywczych i witamin niż inne metody gotowania.
  • kuchenki sous vide sprawiają, że mięso jest delikatniejsze
  • prawie wszystko można ugotować metodą sous vide; niektórzy szefowie kuchni używają jej nawet do gotowania jajek na miękko.

Jak używać kuchenki próżniowej Sous-vide?

Na początek potrzebne będą co najmniej trzy przedmioty: woda, duży pojemnik i zamykana torba. Najpopularniejszym rodzajem zamykanych torebek premium są torebki zamykane próżniowo, które można nabyć na naszej stronie internetowej.

Ponieważ gotowanie żywności metodą sous vide intensyfikuje smak, zalecamy użycie niewielkiej ilości przypraw do doprawienia posiłku przed zapakowaniem. Wystarczy napełnić worek, wycisnąć powietrze i umieścić go w ciepłej kąpieli wodnej w pojemniku.

Jakie są podstawowe zasady korzystania z kuchenki sous-vide?

Oprócz kuchenki do gotowania sous-vide potrzebny będzie dodatkowy sprzęt, taki jak zgrzewarka do worków próżniowych, worki próżniowe lub folia, pompa próżniowa. Niektóre z nich wymieniono poniżej:

ZgrzewarkaZgrzewarka próżniowa : Zgrzewarki próżniowe działają poprzez usunięcie powietrza z plastikowej torby zapakowanej żywnością przed zgrzaniem jej za pomocą ciepła. Dzięki temu żywność zachowuje świeżość na dłużej, tworząc środowisko, które znacznie utrudnia rozwój drobnoustrojów. Został on wykorzystany do gotowania pod próżnią, ponieważ szczelne zamknięcie zapobiega również utracie wilgoci i oparzeniom.

Worki do zgrzewarka próżniowa: Żywność zachowuje świeżość do 8 razy dłużej w workach próżniowych. Wszystkie składniki odżywcze pozostają nienaruszone, a one nadal mają swój pełny smak i zapach. Worki te są najlepsze do gotowania w próżni, ponieważ są trwałe i odporne na oparzenia podczas podgrzewania.

Aby zagwarantować udane gotowanie, oferujemy wszystko, czego potrzebujesz do gotowania sous-vide, od kuchenek sous-vide po wszystkie akcesoria renomowanych firm, takich jak Severin i Zwilling.