Dni de Buyer
de Buyer - depuis 1830
Francuska marka de Buyer jest mistrzem produkcji patelni. Legendarne stalowe patelnie produkuje od 1830 roku. I są to nie tylko patelnie. Odkryj świat francuskiej gastronomii z de Buyer.
Stalowa czy nieprzywierająca?
Która patelnia jest dla Ciebie odpowiednia?
Stalowe patelnie de Buyer
Marka de Buyer sztukę tworzenia patelni dopracowała do perfekcji. Stalowa patelnia "starzeje się jak wino", a im dłużej i częściej jej używasz, tym lepsze są jej właściwości
- patelnia na całe życie - przeżyje Cię przy odpowiedniej pielęgnacji
- naturalnie nieprzywierająca - staje się nieprzywierająca w miarę użytkowania
- wspaniałe rezultaty - doskonałe steki, puszyste naleśniki
- 100% naturalne - stal jest materiałem ekologicznym i podlegającym recyklingowi. Bez chemii warstwa ochronna z wosku pszczelego, po prostu wykonnane z miłością i starannością.
- nadaje się do wszystkich powierzchni, w tym indukcyjnych.
Kiedy wybrać patelnię stalową?
- gdy chcesz mieć wysokiej jakości patelnię na całe życie
- do wszystkich źródeł ciepła, także do pieczenia w piekarniku
- patelnia, która równomiernie przewodzi ciepło i może być odpowiednio wysoko podgrzewana, np. do smażenia mięsa
Na co uważać
- woda - stal jest materiałem naturalnym i rdzewieje pod wpływem wody. Patelni nie należy myć w zmywarce i pozostawiać do odmoczenia. Wyczyść patelnie gąbką i ciepłą wodą i dobrze wysusz. Po użyciu wystarczy przetrzeć ją ręcznikiem papierowym. Jak Francuzi, oni zwyczjnie nie myją patelni.
- pierwsze użycie - stal wraz z użytkowaniem staje się nieprzywierająca. Przed pierwszym użyciem należy patelnię "wypalić" .
- sczernieje - tak, prawdziwa stalowa patelnia już nigdy nie będzie srebrna. Nie przejmuj się tym. Jak twierdzą Francuzi - im czarniejszy tym lepszy.
- waga - stalowe patelnie są ciężkie, ale są o 40% lżejsze od żeliwnych. Szybciej też się nagrzewają.
Jeśli chcesz mieć dobrą patelnię na całe życie, postaw na stal. Magicznym składnikiem kuchni francuskiej jest masło, ale tajemnicą sukcesu jest patelnia.
Patelnie z powłoką nieprzywierającą de Buyer
Wysokiej jakości patelnie wykonane z odlewu lekkiego aluminium z bardzo odporną powłoką nieprzywierającą.
- w 100% bezpieczny dla zdrowia - bez PFOA i PFOS
- lekkie i doskonałe przewodzą ciepło - dzięki aluminiowemu rdzeniowi
- niezwykle trwała powłoka nieprzywierająca - ułatwia przygotowywanie potraw i czyszczenie patelni
- stabilność kształtu - dzięki grubości materiału
- nadaje się do wszystkich powierzchni, również do indukcji
Seria Choc Resto Induction została zaprojektowana dla optymalnego przewodzenia i akumulacji ciepła. Bardzo gruba warstwa aluminium (5 mm) specjalna ferromagnetyczna podstawa sprawia, że jest idealna na indukcję. Ale nadaje się do wszystkich rodzajów płyt grzewczych.
Seria Choc B Bois posiada rączkę z drewna bukowego, która zapewnia wygodny chwyt i zapobiega przypalaniu się, np. na kuchenkach gazowych.
Seria Choc Extreme została stworzona z myślą o profesjonalnych kuchniach. Posiada magnetyczną podstawę o grubości 7 mm, niezwykle twardą powierzchnię i długą żywotność
Kiedy wybrać patelnię z powłoką nieprzywierającą?
- wolisz lekką patelnię, stalowa lub żeliwna jest dla Ciebie za ciężka
- potrzebujesz drugiej, lżejszej patelni do podrzucania, np. do jajek lub naleśników
- lubisz proste, szybkie gotowanie
- chcesz gotować z minimalną ilością tłuszczu
Na co zwrócić uwagę
- tania = prawdopodobnie nie wytrzyma długo, tania górna warstwa nieprzywierająca szybko się zeskrobuje
- lekka = lekkie patelnie wydają się świetne w dłoni, ale szybko się wybrzuszają. I nie da się już na nich równo podsażyć niczego.
- PFOA = kwas perfluorooktanowy. Substancja ta zawarta jest w tanich powłokach nieprzywierających i uwalnia się w momencie ich uszkodzenia. Jest szkodliwy dla zdrowia (jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi i może powodować niepłodność)
Patelnie z powłoką nieprzywierającą są jednymi z ulubionych. Są łatwe w obsłudze i często stanowią "drugą patelnię" w kuchni. Będziesz musiał je częściej wymieniać, tanie po kilku latach, a nawet kilku miesiącach. Patelnie non-stick de Buyer wytrzymają znacznie dłużej. Ich doskonałe właściwości sprawiają, że są lżejsze od stali, ale nieco cięższe od tanich patelni aluminiowych.