Deski do sera

7 pozycji razem
Półmisek na przekąski STONE SLAB 25 x 25 cm, MIJ
168 zł
MIJC7178
Obrotowa deska do serów 40 cm, Continenta
163 zł
CONT3014
Talerz do sashimi CRAFT BLACK 29 x 8 cm, MIJ
144 zł
MIJC6916
Płyta łupkowa 30 x 10 cm, Nicolas Vahé
22 zł
NV106490002
Obrotowa deska do serów 30 cm, Continenta
105 zł
CONT3012

Deski do serów i tapas - specjalnie zaprojektowane do serów i przekąsek

Do czego służy deska do wędlin i serów lub deska do tapasów ?

Deski do serów i deski tapas doskonale nadają się do serwowania różnych przekąsek i potraw, w tym serów, szynki, tapas, oliwek, orzechów, krakersów, pieczywa, past i dipów itp. W sklepie Kulina można znaleźć deski do serwowania wykonane z różnych materiałów, w różnych rozmiarach i kształtach. Nasze deski do tapas i drewniane deski do serów pochodzą od sprawdzonych producentów, takich jak Blomus, Revol, Continentai Nicloas Vahe.

Aby uzyskać dodatkowe przybory do serwowania przekąsek, możesz również przejrzeć naszą kolekcję naczyń do serwowania przekąsek, noży do sera i desek do krojenia.

Jakie są materiały używane do produkcji desek do serów, oprócz drewna?

Oprócz drewna, do produkcji desek do serów można wykorzystać wiele innych materiałów. Materiały te obejmują m.in:

  • Deski do tapas z łupka lub bazaltu: deski do tapas i deski do serów wykonane z łupka lub kamienia mają ładny rustykalny wygląd i naturalny charakter, który dobrze wygląda w nowoczesnych wnętrzach
  • Kamionka: Deski do serów wykonane z twardej, wytrzymałej ceramiki zwanej kamionką, która została poddana procesowi wypalania w wysokiej temperaturze, są często szkliwione i można je znaleźć w różnych kolorach.
  • Porcelana: Porcelanowe deski do serów są wykonane z materiału ceramicznego znanego z twardości i trwałości, który jest wypalany w wysokiej temperaturze. Porcelanowe deski do serów można znaleźć w szerokiej gamie odcieni i wzorów, a często są one powlekane, aby nadać im błyszczący, gładki wygląd.

Jak dbać o drewnianą deska do wędlin i serów?

Postępując zgodnie z tymi prostymi sugestiami, można zapewnić, że drewniana deska do wędlin i serów pozostanie w dobrym stanie przez długi czas.

  • Po użyciu należy szybko umyć deskę ciepłą wodą, łagodnym mydłem i miękką gąbką. Ponieważ gąbki i szczotki ścierne mogą uszkodzić drewno, należy ich unikać.
  • Przed przechowywaniem deskę należy odpowiednio osuszyć świeżym ręcznikiem lub pozostawić do całkowitego wyschnięcia na powietrzu.
  • Posyp deskę gruboziarnistą solą i wyszoruj ją połówką cytryny, aby pozbyć się wszelkich plam i zapachów. Wysuszyć deskę jak zwykle po dokładnym spłukaniu wodą.
  • Regularnie nakładaj na deskę olej lub wosk bezpieczny dla żywności, aby ją zakonserwować i zapobiec wysychaniu drewna. Upewnij się, że ściśle przestrzegasz instrukcji producenta.
  • Aby zapobiec wypaczeniu lub pękaniu deski, należy unikać moczenia jej w wodzie lub mycia w zmywarce.