Do flambirowania
Flambirowanie - imponująca technika gotowania
Co oznacza flambirowanie w gotowaniu?
Flambirowanie to metoda gotowania, która polega na zapaleniu alkoholu, takiego jak brandy lub rum, w celu wytworzenia płomienia na gorącej patelni. Jest to często wykonywane w celu wykończenia dań takich jak stek, naleśniki lub banany foster i jest zwykle wykonywane w celu dodania odrobiny smaku i widowiskowości do gotowania.
Zapoznaj się z naszą bogatą ofertą patelni saute lub uniwersalnych patelni do smażenia, aby wybrać idealną patelnię do flambirowania.
Jak flambirować jedzenie?
Do flambirowania potraw potrzebna jest gorąca patelnia, pochodnia lub zapalniczka z długim uchwytem, trunek o wysokiej zawartości alkoholu, taki jak brandy, rum lub whisky, oraz potrawa, którą chcemy flambirować. Główna ogólna procedura, której należy przestrzegać podczas flambirowania potrawy, jest następująca:
- Patelnia powinna być rozgrzana do średnio-wysokiej temperatury. Patelnia musi być wystarczająco gorąca, aby natychmiast obsmażyć potrawę.
- Likier należy dodać na patelnię i pozostawić na chwilę do podgrzania.
- Trzymaj ręce i twarz z dala od płomienia podczas powolnego podpalania zawartości patelni.
- Alkohol powinien się zapalić i stanąć w płomieniach. Alkohol szybko się wypala, pozostawiając silny smak i zapach. Jeśli płomień nie zapali się natychmiast, należy delikatnie przechylić patelnię lub zbliżyć ją do płomienia, aby umożliwić oparom kontakt z płomieniem.
- Gdy płomienie opadną, dodaj na patelnię dowolne inne składniki, takie jak masło, zioła lub przyprawy, a następnie kontynuuj gotowanie potrawy według uznania.
Ważne jest, aby pamiętać, że flambirowanie może być ryzykowne, jeśli zostanie wykonane nieprawidłowo, dlatego podczas korzystania z tej techniki należy zachować ostrożność. Nosić fartuch i rękawice kuchenne. Zaleca się również posiadanie pod ręką pokrywy, aby ugasić płomienie na wypadek, gdyby wymknęły się spod kontroli.