Durszlaki, sitka i lejki
Durszlaki, sitka i lejki - niezbędnik w kuchni
Durszlaki, sitka i lejki to niezbędne akcesoria kuchenne (zobacz nasz przewodnik po 10 kuchennych niezbędnikach tutaj). Będą one potrzebne do różnych zadań kuchennych, więc upewnij się, że wybierasz odpowiednie akcesoria, które odpowiadają Twoim potrzebom.
Jaka jest różnica między durszlakiem a sitkiem?
Zarówno durszlaki, jak i sitka mają otwory służące do odprowadzania płynów z żywności po jej ugotowaniu lub umyciu. Główną różnicą między nimi jest to, że durszlak jest zwykle większym naczyniem w kształcie miski z większymi otworami w ściankach i na dnie, a dość często ma nóżki, które pozwalają na umieszczenie go w zlewie, podczas gdy sitko jest urządzeniem w kształcie miski, ale z drobną siatką, często wyposażonym w długi uchwyt na jednym końcu i mały po przeciwnej stronie, dzięki czemu można go zawiesić nad garnkiem lub przytrzymać. Drobne oczka sitka mogą być używane do większej filtracji i przecierania warzyw. Mimo to, oba mogą być używane do odcedzania makaronu!
Z drugiej strony lejki są używane do kierowania cieczy lub drobnoziarnistych substancji do pojemników z małymi otworami. Celem użycia lejka jest zminimalizowanie rozlewania podczas przenoszenia płynu do pojemnika. Lejek można wykorzystać do przygotowywania domowych soków (takich jak sok malinowy), nalewek i likierów. Do nakładania domowych dżemów do słoików można użyć lejka o szerokich ustach.
Jak wyczyścić sitko??
Czyszczenie sitka może wydawać się trudne, zwłaszcza jeśli stalowa siatka jest dość drobna. Łatwiej będzie wymieszać ciepłą wodę z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń i namoczyć sitko w misce kuchennej przez około 15 minut. Następnie opłucz go, aby usunąć wodę z mydłem. Należy jednak unikać stosowania chloru, wybielacza lub bardzo gorącej wody, ponieważ mogą one uszkodzić stal nierdzewną i spowodować jej rdzewienie. Dodatkowo, staraj się myć sitko zaraz po użyciu, aby ułatwić czyszczenie.
Co należy wziąć pod uwagę przy zakupie durszlaka lub sitka?
Kupując durszlak lub sitko do swojej kuchni, należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:
Materiał:
Bambus, plastik i stal nierdzewna to tylko niektóre z materiałów używanych do produkcji durszlaków, sitek i lejków. Upewnij się, że wybrany materiał jest bezpieczny dla żywności, bardzo trwały i odporny na rdzę. Należy pamiętać, że słabej jakości, tani plastik używany w wysokich temperaturach może uwalniać szkodliwe substancje, dlatego w Kulina oferujemy wyłącznie certyfikowane, wolne od BPA, bezpieczne dla żywności materiały.
Rozmiar:
Pomyśl, ile jedzenia zazwyczaj gotujesz. Jeśli gotujesz dużo makaronu, ponieważ masz dużą rodzinę lub jeśli zwykle gotujesz duże ilości warzyw na obiad, możesz potrzebować większego durszlaka.
Jeśli jesteś fanem makaronu, możesz również sprawdzić nasze garnki do makaronu, które są wyposażone w pasujące durszlaki, które pomieszczą i odcedzą dużą ilość makaronu. A jeśli dbasz o swoje zdrowie, być może zainteresuje Cię również nasza oferta garnków do gotowania na parze i wkładów do gotowania na parze, które pomogą Ci gotować warzywa na parze - pozwala to zachować więcej składników odżywczych niż w przypadku gotowania warzyw w wodzie.
Siatka/otwory:
Każdy durszlak lub sitko ma otwory o różnych rozmiarach. Siatka o drobniejszych oczkach może być używana do mieszania owoców/warzyw i ma wysoką funkcję filtracji. Durszlaki mają większe otwory, więc nie można ich używać np. do płukania kaszy gryczanej. Pomyśl o jedzeniu, które zwykle przygotowujesz i wybierz akcesorium, które najlepiej spełnia Twoje potrzeby.
W sklepie Kulina znajdziesz szeroki wybór najwyższej klasy durszlaków, cedzaków, łyżek durszlakowych, lejków, a także łyżek szczelinowych - wszystkie od renomowanych producentów, takich jak Koziol, WMF, i Joseph Joseph. Sprawdź nas!