Ekspresy przelewowe KitchenAid

Ekspresy przelewowe - najlepszy smak kawy

Co to jest ekspres przelewowy i jak działa?

W ekspresie przelewowym odmierzone ilości zimnej wody są wlewane do zbiornika, gdzie element grzewczy podgrzewa wodę do wrzenia. Dzięki temu para unosi się przez rurkę i skrapla. Następnie zmielona kawa umieszczona w filtrze jest zwilżana skondensowaną wodą i zaczyna kapać.

Karafka zbiera wodę po przejściu przez filtr i zaparzeniu kawy. Karafka jest wsparta na metalowej płycie, która posiada również element grzewczy, który pomaga utrzymać temperaturę kawy.

Na stronie Kulina oferujemy szeroką gamę ekspresów do kawy od renomowanych producentów, takich jak KitchenAid, Severin, i WMF.

Co należy wziąć pod uwagę przy zakupie ekspresu przelewowego?

Przerwa na parzenie

Dzięki funkcji pauzy parzenia można na chwilę zatrzymać proces parzenia i nalać jedną lub dwie filiżanki kawy, zanim karafka zostanie napełniona. Przydaje się, gdy po prostu nie możesz czekać ani sekundy dłużej na kofeinę.

Timer

Niektóre z tych ekspresów są wyposażone w programowalny zegar, co pozwala na wcześniejsze załadowanie kawy i wody i cieszenie się kawą, kiedy tylko chcesz, czy to z samego rana, czy po długim dniu w pracy.

Filtr do kawy

Ekspresy przelewowe wyposażone są w różne filtry. Większość koszy filtrujących ma stożkowe lub płaskie dno i można je odłączać. Nie musisz martwić się o papierowe filtry do kawy, ponieważ większość filtrów do ekspresów przelewowych jest wielokrotnego użytku. Istnieją również metalowe i stalowe warianty filtrów stałych.

W przypadku bardziej konwencjonalnych procesów parzenia kawy, możesz również zapoznać się z naszą kolekcją automatycznych i półautomatycznych ekspresów do kawy.

Jak czyścić ekspres przelewowy?

Ekspresy przelewowe są często znacznie łatwiejsze w czyszczeniu niż inne ekspresy do kawy, ponieważ mają mniej ruchomych części.

Gdy nadejdzie czas czyszczenia ekspresu do kawy, wyrzuć namoczoną kawę i wyjmij filtr z urządzenia. Następnie można przystąpić do płukania dzbanka na kawę i filtra.

Co więcej, należy również pamiętać o odkamienianiu ekspresu do kawy co najmniej raz w miesiącu, w zależności od częstotliwości jego użytkowania. Do zbiornika wody można dodać ocet, kwas cytrynowy lub odkamieniacz chemiczny w odpowiedniej proporcji.