Forged
Firma Forged - z miłości do gotowania i jedzenia
Pomysł stworzenia marki, która oferowałaby charakterystyczny, atrakcyjny, wysokiej jakości, ale przede wszystkim przystępny cenowo asortyment noży i połączenia go z japońską tradycją kucia noży narodził się w Holandii w 2014 roku.
W 2015 roku marka Forged została wprowadzona na rynek wraz z pierwszymi dwoma seriami noży: Brute i Intense. Wielu szefów kuchni i kucharzy amatorów pokochało jakość i styl noży Forged i wkrótce pojawiło się kilka nowych kolekcji i nowych typów noży. Od 2021 roku marka Forged oferuje 6 różnych serii - Katai, Olive, Sebra, VG10, Brute i Intense (więcej o nich przeczytasz TUTAJ), każda z nich ma swój charakterystyczny, kuty wygląd i unikalny projekt rękojeści. Wszystkie noże Forged są oznaczone logiem Forged, które jest wytłoczone w każdym nożu.
Jak właściwie tworzone są noże Forged?
Ideą powstania noży Forged było wykonanie ich w tradycyjny sposób. Kucie służy wzmocnieniu i ujednoliceniu ostrza, a wysokiej jakości ręczne kucie wzmacnia nóż nawet kilkukrotnie. Ostrza kute nie będą się łatwo łamać, gdyż po odpowiedniej obróbce cieplnej zyskują wysoką odporność i trwałość.
Założyciele marki Forged postanowili więc nawiązać kontakt z małą, ale pełną pasji fabryką, w której pracują zapaleni nożownicy, produkujący ręcznie każdy nóż, w tradycyjny sposób. Ich pasja do noży i rzemiosła leży u podstaw nazwy Forged, jakości i charakterystycznego wyglądu, który jest łatwo rozpoznawalny.
Przeczytaj więcej o tym, jak powstają noże marki Forged tutaj.