Garnki i wkłady do gotowania na parze

3 pozycji razem
Garnek do szparagów EDO 4 l, Alessi
599 zł
ALPU309
Garnek do gotowania na parze MINI 16 cm, WMF
269 zł –10 %
240 zł
WM0716836040
Wkład do gotowania na parze MAMI 24 cm, stal nierdzewna, Alessi ALSG307

Kuchenki parowe - zdrowy i wygodny sposób gotowania

Jakie są zalety gotowania na parze?

parowar, znany również jako parowar do żywności, to małe urządzenie kuchenne, które wykorzystuje ciepło pary do gotowania lub przygotowywania różnych potraw, utrzymując żywność w zamkniętym naczyniu, aby zapobiec wydostawaniu się pary.

Gotowanie na parze to szybka, łatwa, niskotłuszczowa i niskokaloryczna metoda gotowania, która zachowuje składniki odżywcze w żywności i jest używana do gotowania różnych potraw. Jedną z dobrze znanych zalet gotowania na parze jest to, że jest to pożywna technika gotowania, która zachowuje witaminy i minerały, a także inne składniki odżywcze żywności. Jest to niskotłuszczowa i niskokaloryczna metoda gotowania, ponieważ nie używa się oleju ani tłuszczu. W porównaniu do gotowania lub smażenia, gotowanie na parze jest również szybką i łatwą metodą gotowania. Oferuje technikę gotowania bez użycia rąk, dzięki czemu można wykonywać inne czynności podczas gotowania posiłku.

Wreszcie, ponieważ te kuchenki nie dodają żadnych dodatkowych smaków do posiłku, służą one do wzmocnienia naturalnego smaku żywności, takiej jak warzywa.

W sklepie Kulina można również znaleźć garnki i wkłady do gotowania na parze.

Jakie potrawy można gotować w parowar?

Warzywa, mięso, owoce morza i skrobia, takie jak bułeczki gotowane na parze, to najczęściej gotowane na parze potrawy. Zamiast twardych potraw, takich jak steki, lepiej gotować na parze delikatne białka, takie jak chude filety rybne i piersi z kurczaka bez kości i skóry.

Niektóre owoce, takie jak brzoskwinie i gruszki, są również idealnym wyborem do gotowania na parze, niezależnie od tego, czy chcesz przygotować gotowany kompot owocowy, czy domowe jedzenie dla niemowląt.

Jak czyścić i odkamieniać parowar?

Ponieważ gotowanie przy użyciu parowaru nie zawiera żadnych olejów ani sosów, czyszczenie go jest bardzo łatwe. Wszystkie odłączane miski do gotowania na parze, tace i pokrywy, z wyjątkiem bambusowych parowarów, można czyścić ręcznie lub w zmywarce zgodnie z instrukcjami producenta. Przed czyszczeniem upewnij się, że parowar jest wyłączony i chłodny w dotyku.

Stężenie minerałów w wodzie powoduje, że niektóre elementy parowaru mogą czasami wydawać się mętne i nie można ich usunąć podczas rutynowego czyszczenia. Aby usunąć kamień z parownicy, należy napełnić ją białym octem zamiast wodą i dokładnie wypłukać.

Na stronie Kulina dostępnych jest kilka innych urządzeń elektrycznych, w tym frytkownice, urządzenia do gotowania ryżu, kuchenki próżniowe itp. Sprawdź je!