Garnki niskie
Garnki do zapiekanek - małe, ale niezbędne garnki w każdej kuchni
Czym są garnki do zapiekanek?
Garnki do zapiekanek to niskie garnki, które zazwyczaj mogą być używane zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Są one szersze niż wysokie i zazwyczaj wyposażone w pokrywę i dwa małe uchwyty. Często nazywa się je niskim garnkiem, zapiekanką, francuskim piekarnikiem lub holenderskim piekarnikiem.
Do czego służy garnek niski ?
Garnki do zapiekanek są bardzo wszechstronne i są niezbędne w każdej kuchni. Mogą być używane do:
- gotowanie zup, gulaszów, pieczeni, sosów
- gotowanie potraw jednogarnkowych w piekarniku
- podgrzewanie małych porcji jedzenia
- przygotowywanie jedzenia dla jednej lub dwóch osób
Który garnek niski wybrać?
W Kulina oferujemy szeroki wybór niskich doniczek, wykonanych z różnych materiałów, wyprodukowanych przez sprawdzone marki i zaprojektowanych do różnych stylów wnętrz. Jeśli nie wiesz, którą zapiekankę wybrać, przeczytaj nasz przewodnik po garnkach tutaj i sprawdź nasze zapiekanki od WMF, Zwilling, Tefal lub Smeg.
Nasza rada: Jeśli szukasz małych niskich garnków, sprawdź kolekcję Mini WMF, z niskimi garnkami wykonanymi z wysokiej jakości i bardzo wytrzymałego Cromargan® (stal nierdzewna 18/10) i wyposażonymi w uniwersalną podstawę TransTherm® odpowiednią do wszystkich rodzajów kuchenek. A wykończenie na wysoki połysk z pewnością doda elegancji Twojej kuchni!
Jak dbać o doniczki?
Czy wiesz, że większość ludzi kupuje nowe garnki tylko dwa lub trzy razy w ciągu całego swojego życia? Czasami mamy tendencję do kupowania samochodu częściej niż garnków! Dlatego warto zainwestować w garnki wysokiej jakości i cieszyć się ich funkcjonalnością przez lata i przy każdym gotowaniu. A jeśli zainwestujesz pieniądze w wysokiej jakości naczynia kuchenne, powinieneś również upewnić się, że dbasz o swoje garnki w odpowiedni sposób. Jak dbać o doniczki?
- zawsze czytaj instrukcje producenta przed pierwszym użyciem i upewnij się, że nie wkładasz garnków do zmywarki, jeśli nie jest to zalecane,
- nie używaj metalowych przyborów, które mogą porysować powierzchnię garnków, zamiast tego używaj drewnianych lub silikonowych narzędzia kuchenne ,
- unikać pozostawiania brudnych garnków na noc lub moczenia ich przez długi czas (zwłaszcza garnków ze stali nierdzewnej),
- jeśli chcesz pozbyć się plam na powierzchni garnków ze stali nierdzewnej, wyczyść je środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej,
- unikaj czyszczenia garnków z powłoką ceramiczną wełną stalową,
- czyść żeliwne garnki natychmiast po użyciu i nie używaj mydła, ponieważ metal jest porowaty i może wchłonąć smak chemikaliów,
- unikać szoku termicznego, nie wkładać gorących garnków do zimnej wody itp,
- nie gotuj kwaśnych potraw (takich jak pomidory) w żeliwnych naczyniach,
- nie układaj powlekanych garnków i patelni jedna na drugiej, ponieważ może to spowodować zarysowania i odpryski. Zawieś je na haczykach lub połóż na boku.