1. Czyszczenie
- Nóż należy zawsze myć ręcznie. Wysokie temperatury i rozpuszczalniki stosowane w zmywarkach przyspieszają zużycie.
- Do mycia należy używać łagodnego detergentu i miękkiej gąbki; szorstkie gąbki i agresywne detergenty mogą uszkodzić powierzchnię ostrza i rękojeści.
- Po natychmiastowym dokładnym umyciu noża suchyaby zapobiec korozji.
2. Szlifowanie
- W przypadku codziennego użytkowania zaleca się ostrzenie noża co najmniej raz na dwa tygodnie. Jeśli nóż jest używany sporadycznie, można go ostrzyć rzadziej. Raz w roku i zawsze, gdy ostrze wykazuje deformację lub uszkodzenie, nóż należy pozostawić w rękach profesjonalistów.
- Do ostrzenia używaj wyłącznie wysokiej jakości soczewekkamienie szlifierskie lub kamienie wodne - są idealne do noży santoku.
- Aby zapewnić optymalną ostrość, podczas szlifowania należy utrzymywać kąt 15-20 stopni.