Wskazówki i porady
Jak przygotować pyszne naleśniki
- Jeśli chcesz wypełnić naleśniki słodkim nadzieniem, możesz dodać jedną łyżkę cukru. Należy jednak pamiętać, że takie ciasto szybciej nabierze złotego koloru, ale również łatwiej się przypali.
- Jeśli zamierzasz zrobić naleśniki ze słonym nadzieniem, możesz przygotować je na solonym maśle lub dodać szczyptę .sole więcej lub możesz dodać do niego zioła.
- Naleśniki można również przygotowywać na smalcu lub oleju albo na .patelnie z powłoką nieprzywierającą całkowicie beztłuszczowe. Należy jednak pamiętać, że masło nadaje im prawdziwy smak "francuskich naleśników".
- Używaj masła klarowanego, ponieważ nie przypala się, w przeciwieństwie do zwykłego masła.
- Mówi się, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje, przypala się lub rozrywa podczas odwracania. Często jest to spowodowane tym, że patelnia nie jest wystarczająco gorąca. Można tego uniknąć, używając nieco więcej tłuszczu do pierwszego smażenia. Ale wtedy naleśnik będzie zbyt tłusty, więc znowu nie jest to idealne rozwiązanie. Nie rób więc zmarszczek na pierwszym naleśniku, ale jeśli drugi się rozerwie i nie będziesz mógł go odwrócić, prawdopodobnie problemem jest konsystencja ciasta, więc spróbuj je uratować, dodając jajko.
- Jeśli lubisz bardzo cienkie naleśniki, dodaj do ciasta nieco więcej mleka niż wymaga tego przepis.
- Jeśli przygotowałeś więcej naleśników niż używasz, umieść je w .płyta, ostudzić, przykryć i przechowywać w lodówce. Można je przechowywać do 3 dni. Gotowe naleśniki można również zamrozić.