Przede wszystkim należy wspomnieć, że pomimo swojej nazwy Czy patelnie ceramiczne nie są w rzeczywistości całkowicie ceramiczne?. Są one wykonane z metalu (zwykle ze stali nierdzewnej z aluminiowym rdzeniem) i mają jedynie nieprzywierającą powierzchnię ceramiczną na bazie krzemionki. Jest to jeden z najpowszechniejszych związków występujących w przyrodzie i w naszym codziennym życiu, jest na przykład składnikiem piasku lub gleby, zawierają go niektóre grzyby, a także jest integralnym składnikiem szkła lub ceramiki.
Zwykle patelnie ceramiczne są nieco cięższe i generalnie mniej nieprzywierające, jeśli chcesz przygotowywać jedzenie całkowicie bez tłuszczu. Są one jednak wolne od PFOA i PTFE. Są również bardziej odporne na zarysowania i mogą wytrzymać wyższe temperatury w porównaniu do tradycyjnych powierzchni nieprzywierających. Mimo to, podczas korzystania z nich należy przestrzegać następujących zasadprzestrzegać pewnych zasad.
Porównajmy
Patelnie ceramiczne a inne patelnie z powłoką nieprzywierającą
- Najpierw zdecyduj, co najczęściej będziesz przygotowywać na patelni ceramicznej, a następnie wybierz .Kształt, głębokość i rozmiarktóry najbardziej Ci odpowiada.
- Wybierz patelnię, która ma Dobra przewodność cieplnaktóry zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i zapobiega przypalaniu. Często są to patelnie z aluminiowym lub miedzianym rdzeniem.
- Nie zapomnij Sprawdź kompatybilność z różnymi typami płyt grzewczych, zwłaszcza jeśli gotujesz na indukcji.
- Sprawdź, czy patelnia jest ergonomiczna i izolowana termicznie .uchwyt.
- Funkcje funkcjonalne są niezbędne, ale nie należy zapominać o projekt - Gotowanie jest po prostu łatwiejsze dzięki stylowym naczyniom.
- Pamiętaj, że patelnia ceramiczna nie będzie trwała wiecznie i po pewnym czasie będzie wymagała wymiany. Wybierz więc idealny stosunek wydajności do ceny.
- Szukaj patelni ceramicznych, które mająduża liczba świetnych recenzji.
Wysokiej jakości patelnie ceramiczne
Jak używać patelni ceramicznych
Przed pierwszym użyciem patelnię należy umyć ciepłą wodą i miękką gąbką z dodatkiem łagodnego detergentu, a następnie dokładnie osuszyć. Producenci zalecają delikatne posmarowanie powierzchni patelni odrobiną oleju.
Podczas przygotowywania żywności należy używać wyłącznie przyborów wykonanych z miękkich materiałów, takich jak drewno, silikon lub plastik, aby uniknąć zarysowania powierzchni ceramicznej. Należy całkowicie unikać metalowych przyborów.
Patelnie ceramiczne najlepiej używać w średnich temperaturach, ale mogą wytrzymać wysokie temperatury. Unikaj gwałtownych zmian temperatury, na przykład nigdy nie wkładaj gorącej patelni do zimnej wody.
Jak czyścić patelnie ceramiczne
Chociaż mycie ręczne jest znacznie delikatniejsze, wielu producentów twierdzi, że patelnie ceramiczne można myć w zmywarce. Pamiętaj, że przed przechowywaniem patelnia musi być idealnie sucha. Całkowicie unikaj ściernych środków czyszczących i szorstkich gąbek, które mogą powodować erozję powierzchni.
Patelnie ceramiczne należy przechowywać w taki sposób, aby uniknąć zarysowania ich powierzchni. Umieść je oddzielnie w szafkach kuchennych lub powieś, jeśli masz mało miejsca w kuchni, użyj stojaków lub wyłóż patelnie podkładkami.
Jeśli patelnia ceramiczna traci swoje właściwości nieprzywierające, można gotować na niej tymczasowo przy użyciu tłuszczu, ale dobrym pomysłem jest rozpoczęcie poszukiwań nowej.
Niemiecki producent patelniWMF specjalizuje się w wysokiej jakości patelniach z powłoką nieprzywierającą, które są znane przede wszystkim ze swojej wysokiej trwałości.
Kolejna niemiecka marka, Fissleroferuje patelnie ceramiczne, które łączą tradycyjne rzemiosło z innowacyjnymi technologiami.