Patelnie ogrodowe: wskazówki i porady dotyczące wyboru

panev na ohen

Patelnia to nie tylko wysokiej jakości i wytrzymałe naczynie, które posłuży przez lata, ale także przepustka do klubu prawdziwych smakoszy outdooru. Mamy kilka ważnych zaleceń i zwięzłych wskazówek, które pomogą Ci wybrać niezawodne przybory do aktywności na świeżym powietrzu.

Co sprawia, że patelnie ognioodporne różnią się od konwencjonalnych

Patelnie są specjalnie zaprojektowane, aby wytrzymać wysokie temperatury, a także bezpośredni kontakt z ogniem. Dlatego też są one zwykle wykonane z żeliwo lub stalczyli wykonane z materiałów, które są odporne, a jednocześnie dobrze akumulują ciepło, zapewniając tym samym równomierne gotowanie potraw.

Patelnie przeciwpożarowe


Najlepsze patelnie według opinii klientów

Nasza wskazówka
Czytaj także
->
litinová pánev na oheň
Sekret długowieczności patelni żeliwnych
Chociaż patelnie żeliwne są trwałe i praktycznie niezniszczalne, wymagają trochę troski i miłości, aby służyć przez lata....

Patelnie: rodzaje i zastosowania

litinova panev na ohen

Patelnie żeliwne

  • Świetnie utrzymują temperaturę i są tak trwałe, że przy odpowiedniej pielęgnacji wytrzymają całe życie.
  • Można w nich nie tylko smażyć, ale także piec czy dusić i oczywiście od razu podawać.
  • Przy każdym użyciu tworzą naturalnie nieprzywierającą powłokę.
  • Nie są one myte, a jedynie wycierane ręcznikiem papierowym po każdym użyciu, a także wymagają specjalnej pielęgnacji w postaci regularnego oliwienia.
  • Są one zazwyczaj ciężkie.
ocelova panev na ohen

Patelnie stalowe

  • Są one nieco lżejsze niż patelnie żeliwne, a zatem łatwiejsze w obsłudze.
  • Szybko się nagrzewają, a następnie szybko schładzają, dzięki czemu idealnie nadają się do szybkiego przygotowywania prostych potraw.
  • Jeśli odpowiednio je wypalisz przed pierwszym użyciem, uzyskają naturalnie nieprzywierającą powierzchnię.
  • Są one podatne na korozję i dlatego wymagają dokładnego czyszczenia, a następnie obróbki olejem.
  • Są one zazwyczaj bardziej przystępne cenowo niż patelnie żeliwne.
nerezova panev na ohen

Patelnie ze stali nierdzewnej

  • Są one odporne zarówno na wysokie temperatury, jak i korozję.
  • Są łatwe w czyszczeniu i nie wymagają specjalnej pielęgnacji.
  • Są lekkie i niedrogie.
  • Do gotowania należy używać większej ilości tłuszczu, aby potrawa się nie przypaliła.
  • Nie akumulują one ciepła tak dobrze jak patelnie żeliwne. Oznacza to, że temperatura na patelni może być mniej stabilna, a jeśli nie jest wystarczająco gorąca, jedzenie często się przypala.
  • W ekstremalnych temperaturach może dojść do deformacji.
panev na ohen s nozickama

Patelnie ogniotrwałe z nóżkami

  • Wyglądają bardziej jak czajniki, ale służą również jako patelnie.
  • Nogi sprawiają, że są one stabilne, zmniejszając ryzyko przewrócenia się ich zawartości do ognia.
  • Zazwyczaj są one wyposażone w uchwyt, który ułatwia ich przenoszenie oraz pokrywkę, która pomaga dłużej utrzymać temperaturę jedzenia.
  • Są one zwykle cięższe niż patelnie bez nóżek.
  • Jest to jedna z droższych patelni.
kotlik na ohen

Które patelnie nie powinny znajdować się na ogniu?

  • Patelnie z nieprzywierającą powierzchnią - niezależnie od tego, czy jest to tytan, ceramika czy jakikolwiek inny materiał nieprzywierający, powierzchnie te nie są przeznaczone do gotowania w wysokich temperaturach, a już na pewno nie do kontaktu z bezpośrednim ogniem.
  • Patelnie z elementami plastikowymi lub drewnianymi - mogą się zapalić lub stopić w ogniu.
  • Patelnie o cienkich ściankach - cienkie ścianki mogą łatwo odkształcać się pod wpływem wysokich temperatur.
panev na ohen
5 cech, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze patelni ognioodpornej
  • Materiał - zastanów się, jakie potrawy będziesz gotować najczęściej i wybierz odpowiedni materiał.
  • Rozmiar - w zależności od liczby osób, dla których najczęściej będziesz gotować. Pamiętaj, że im mniejsza patelnia, tym będzie lżejsza.
  • Typ - patelnie do grillowania na ogniu doskonale nadają się do przygotowywania mięsa i ryb, w skrócie do grillowania. Ognisty wok lub inne głębokie patelnie są doskonałe do gotowania dużych potraw, gulaszu itp.
  • Uchwyt - pamiętaj, że uchwyt musi być również wykonany z materiału, który może wytrzymać bezpośredni ostrzał.
  • Pobrane z - jeśli planujesz nosić patelnię podczas wędrówek na świeżym powietrzu, celuj w najmniejszy rozmiar i najniższą wagę. Jeśli będziesz gotować tylko w domu w ogrodzie, czynniki te mogą nie odgrywać dla ciebie znaczącej roli.
panvicka na ohen
Patelnie do ognia
Wskazówki dotyczące gotowania:

Nigdy nie stawiaj zimnej patelni na gorącym ogniu. Może pęknąć. Bezpieczniej jest użyć jej .stopniowe ogrzewanie.

Ze względu na materiał, z którego wykonana jest patelnia można używać tłuszczu do gotowania lub nie. Prawda jest jednak taka, że oprócz tego, że nie przywierają, dodają również smaku potrawom.

Po każdym użyciu pan ostudzić i wyczyścić. Jeśli materiał tego wymaga, natrzyj go olejem.

O bezpieczeństwo gotowania w przyrodzie Twoi rodzice z pewnością uczyli cię wiele razy, ale dla bezpieczeństwa dołączamy do nich i zalecamy, aby zawsze wybierać odpowiednie miejsce do rozpalenia ognia i nie zostawiać go, gdy jeszcze płonie.

kotlik na ohen
Najlepsze patelnie
Patelnie Petromax to legendarne patelnie żeliwne opracowane specjalnie do gotowania na otwartym ogniu. Ich solidna konstrukcja i zdolność do równomiernego rozprowadzania i zatrzymywania ciepła sprawiają, że są one ulubionym narzędziem zarówno entuzjastów outdooru, jak i smakoszy. Dzięki solidnej konstrukcji patelnia żeliwna Petromax jest naprawdę trwała, a według wszystkich amatorów i profesjonalnych szefów kuchni, którzy posiadają tę ikonę gotowania na świeżym powietrzu, wszystkie potrawy smakują z niej znacznie lepiej.

Patelnie Petromax
FAQ
Najczęściej zadawane pytanie
Jaki jest najlepszy materiał na palenisko?
Materiały odporne na wysokie temperatury to żeliwo, stal lub stal nierdzewna. Patelnie nieprzywierające nie są odpowiednie.
Jak wybrać odpowiedni rozmiar paleniska?
Rozmiar patelni zależy od tego, dla ilu osób gotujesz i jaki rodzaj jedzenia planujesz przygotować. Ogólnie:
  • Dla 1-2 osób: wystarczy patelnia o średnicy 20-25 cm.
  • Dla 3-4 osób: odpowiednia jest patelnia o średnicy 25-30 cm.
  • Dla większej grupy: Wybierz patelnię o średnicy 30 cm lub większej.
Czy mogę użyć dowolnego paliwa pod paleniskiem?
Najczęściej stosowanym paliwem jest drewno, węgiel drzewny lub brykiety. Niektóre patelnie mogą być również odpowiednie do palników gazowych, ale zawsze ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami producenta.
Jaka jest najlepsza patelnia do gotowania steków na ogniu?
Ciężka żeliwna patelnia jest idealna do gotowania steków, ponieważ może utrzymać wysoką temperaturę i obsmażyć mięso na złoty kolor.
Jak dbać o żeliwną patelnię?
Po każdym użyciu wyczyść patelnię ręcznikiem papierowym lub gąbką i wodą. Nie zostawiaj na niej resztek jedzenia. Po wyczyszczeniu posmaruj patelnię cienką warstwą oleju i podgrzewaj, aż zacznie dymić. Spowoduje to odbudowanie warstwy ochronnej na patelni.