odpocet
0 Dni
12 Godzin
29 Minut
39 Sekund

Jak wybrać najlepszą patelnię z powłoką nieprzywierającą?

nejlepsi neprilnava panev

Które patelnie są naprawdę nieprzywierające, a które nie? Do czego nadaje się ten typ patelni, a do czego bardziej odpowiednia jest tradycyjna patelnia ze stali nierdzewnej, żeliwa lub stali? Tego wszystkiego i wiele więcej dowiesz się z tego artykułu.

Dlaczego jedzenie przypala się na patelni?

Zacznijmy z grubsza i przejdźmy do chemii. Smażenie żywności na patelni jest w rzeczywistości reakcją chemiczną białek i związków żelaza, dlatego patelnie żeliwne i stalowe są przyczepne.

Powierzchnię nieprzylepną można zatem bez przesady określić jako niereaktywną. Ta reaktywność może być mniej lub bardziej zredukowana w konwencjonalnych patelniach poprzez użycie oleju, który wypełnia puste miejsca reakcji, a białko nie ma z czym reagować.

Wysokiej jakości patelnie z powłoką nieprzywierającą

Najlepsze patelnie z powłoką nieprzywierającą według opinii naszych klientów

neprilnava nebo ocelova panev
Do czego służy patelnia z powłoką nieprzywierającą?

Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa i być może nie ma jednej właściwej odpowiedzi, każda powierzchnia ma swoich zwolenników i przeciwników. Każda patelnia ma swoją specyfikę i gotuje się na niej inaczej. Jakie są główne różnice między gotowaniem na patelni nieprzywierającej i konwencjonalnej?

  • Maksymalna temperatura
    Stal, stal nierdzewna i żeliwo są odporne na bardzo wysokie temperatury. Piękna chrupiąca skórka powstaje na mięsie dzięki efektowi Leidenfrost, w którym mięso odkleja się od patelni i jest nadmuchiwane przez parę. Patelnie nieprzywierające nie są w stanie tego zrobić, dlatego nigdy nie uzyskasz spektakularnej chrupiącej warstwy na mięsie.
  • Rozgrzewka
    Wysoka temperatura jest częściowo związana z ogrzewaniem. Podczas gdy olej i wszystkie składniki są umieszczane na konwencjonalnej patelni, gdy jest ona gorąca, patelnie nieprzywierające nie tolerują dobrze ogrzewania. Jedzenie jest przygotowywane w średniej temperaturze i gotuje się nieco dłużej.
  • Tuk
    Cały wysiłek włożony w stworzenie nieprzywierającej powierzchni dotyczy tak naprawdę tłuszczu. Wraz ze wzrostem popularności zdrowego odżywiania, wiele osób chce wyeliminować zbędny tłuszcz ze swojej diety i przygotowywać posiłki bez oleju. Oczywiście jest to niemożliwe na konwencjonalnej patelni, jak wyjaśniliśmy powyżej.
Patelnie
Nasza wskazówka
Czytaj także
->
velikost pánve
Jak wybrać odpowiedni rozmiar patelni?
Czy wiesz, że wybór odpowiedniego rozmiaru patelni może mieć duży wpływ na jakość i smak potraw. W tym przewodniku dowiesz się, jak wybrać rozmiar odpowiedni do potrzeb kulinarnych Twojego gospodarstwa domowego.

panev titan
Ultranowoczesne patelnie tytanowe
  • Doskonałe właściwości termiczne
    Wewnętrzna warstwa tytanowych naczyń kuchennych wykonana jest z aluminium, które ma bardzo dobrą przewodność cieplną, a tym samym szybko reaguje na zmiany temperatury, co jest pożądaną właściwością w haute cuisine. Większość patelni jest uzupełniona uchwytem wykonanym z żaroodpornego tworzywa sztucznego, dzięki czemu jedzenie można dokończyć w piekarniku. Informacje te należy zawsze sprawdzać przy konkretnym produkcie!
  • Niepokonany popychacz
    Nie tylko mają patelnie tytanowe mają dobre właściwości termiczne, ale są też bardzo wytrzymałe. Jeśli nie przetniesz ich nożem, nie uszkodzisz ich. Nie zaszkodzi im też upuszczenie na chodnik ani gwałtowne zmiany temperatury, które mogłyby na przykład zdeformować tłoczoną aluminiową patelnię.
  • Niskie koszty utrzymania
    Titan jest również przyjemny w utrzymaniu. Nie trzeba stosować specjalnych produktów ani procedur. Wystarczy go ugotować i wrzucić do zmywarki. Nie zaszkodzi mu nawet szorowanie czy namaczanie. Titan nie zmienia koloru i zachowuje swój wygląd bez żadnej konserwacji.

    Najlepsze patelnie tytanowe są dostarczane na nasz rynek przez niemieckie firmyWOLL aZWILLING. Obie marki oferują bezkompromisową jakość i ponadczasowy design. Niezależnie od tego, którą patelnię wybierzesz z ich portfolio, będziesz w pełni usatysfakcjonowany.
Więcej o patelniach tytanowych

Popularne patelnie tytanowe

panev hlinik
Patelnie aluminiowe z powłoką nieprzywierającą

Aluminiowe naczynia kuchenne jest bardzo popularne ze względu na wysoką przewodność. Jednak często pojawia się wątpliwość, czy aluminiowe naczynia kuchenne są bezpieczne dla zdrowia. Nie martw się, nie jest ono trujące samo w sobie, co najwyżej może uwalniać niepożądane substancje podczas gotowania kwaśnych potraw, ale tylko w przypadku niepowlekanego aluminium. Takie naczynia są już rzadko używane.

Naczynia z rdzeniem aluminiowym mają natryskiwaną powłokę nieprzywierającą i tu często jest pies pogrzebany. Aluminium samo w sobie ma świetne właściwości i jest bardzo trwałe, ale niektóre wykończenia nie są najszczęśliwsze i paradoksalnie obniżają jakość całego produktu. Na co zwrócić uwagę kupując aluminiową patelnię z powłoką nieprzywierającą?

  • Metoda produkcji
    Jeśli cena aluminiowej patelni wydaje Ci się podejrzanie niska, przyjrzyj się metodzie jej produkcji. Tanie patelnie są zazwyczaj tłoczone z kilku warstw. Mogą być tańsze, ale nie reagują dobrze na zmiany temperatury i z czasem łatwo się odkształcają. Lepszej jakości są patelnie odlewane, które są solidniejsze, a także wytrzymują znacznie dłużej.
  • Jakość
    Powtarzana setki razy prawda, że jakość ma znaczenie, jest oczywiście prawdziwa również w tym przypadku. Nie daj się skusić specjalnej ofercie na niemarkową patelnię gdzieś w supermarkecie. Możesz dostać tanią ofertę, ale zdecydowanie nie są to dobrze wydane pieniądze. Tanie produkty są często niskiej jakości, a ich powłoka jest cienka i łatwo się ściera.
  • Konserwacja
    Konserwacja aluminiowych naczyń kuchennych jest stosunkowo łatwa. Główną zasadą jest stosowanie delikatnych produktów i miękkich gąbek, zapomnij o drucianych ściereczkach i gruboziarnistych piaskach czyszczących. Ta sama zasada obowiązuje podczas gotowania. Nigdy nie używaj metalowych obrotnic i narzędzi, kup klasyczne drewniane, plastikowe lub silikonowe pomocniki, a powierzchnia patelni będzie Ci służyć przez długi czas.

    Patelnie aluminiowe z nieprzywierającą powierzchnią są dość powszechne, więc można znaleźć szeroką gamę tych nieprzywierających patelni od wiodących marek, takich jak .De Buyer, Eva Solo lub Tefal. Do wyboru są klasyczne patelnie do smażenia, patelnie wok, patelnie do naleśników lub patelnie do smażenia.
Więcej o nieprzywierających patelniach aluminiowych

Doskonałe patelnie aluminiowe

panve keramika
Czy patelnie ceramiczne są naprawdę nieprzywierające?

Prawdę mówiąc, nie są. Ich właściwości są prawdopodobnie najbardziej zbliżone do emalii i są prawie pozbawione porów. Mimo to, podczas smażenia potrzebna będzie przynajmniej niewielka ilość oleju. Jeśli jednak mielibyśmy porównać ceramikę z innymi patelniami nieprzywierającymi, ceramika znalazłaby się najniżej na wyimaginowanej liście.

Patelnie ceramiczne mają jednak swoje niezaprzeczalne zalety. Dzięki przewodzącemu rdzeniowi aluminiowemu reakcja na zmiany temperatury jest szybka, dzięki czemu masz doskonałą kontrolę nad całym procesem gotowania. Ceramika jest trwała, łatwa w utrzymaniu i nie rysuje się tak łatwo jak teflon.

Więcej o patelniach ceramicznych

Popularne patelnie ceramiczne


vypalena panev


Tworzenie nieprzywierającej powłoki na patelniach ze stali nierdzewnej, stali lub żeliwa

Można również stworzyć naturalnie nieprzywierającą warstwę na zwykłych patelniach ze stali nierdzewnej, stali lub żeliwa, przypalając je (przyprawiając). Wystarczy rozgrzać patelnię do wysokiej temperatury i wlać cienką warstwę oleju jadalnego. Utrzymuj wysoką temperaturę przez co najmniej dziesięć minut, olej musi dymić, a następnie odcedź, wytrzyj suchą szmatką i gotowe.Żeliwo, stal czy stal nierdzewna? Która patelnia jest najlepsza?


Wysokiej jakości patelnie żeliwne, ze stali nierdzewnej i stalowe


jakou vybrat panev
Którą patelnię wybrać?

Jak wspomnieliśmy powyżej, każdy kucharz preferuje inną charakterystykę patelni. Podejmij decyzję zgodnie z własnym doświadczeniem i wyczuciem. Oto jednak najważniejsze czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze patelni.

  • Co przygotuję na patelni
    Jeśli zamierzasz gotować mięso lub warzywa bez tłuszczu, zdecydowanie poszukaj tytanu lub aluminium z powłoką nieprzywierającą. Z własnego doświadczenia zalecamy zakup jednej nieprzywierającej patelni do zdrowego, beztłuszczowego gotowania i klasycznej patelni do steków.
  • Cena
    Początkowa inwestycja w dobrej jakości patelnię może wydawać się wysoka, ale zdecydowanie lepiej jest kupić wysokiej jakości produkt za pierwszym razem, który będzie służył znacznie dłużej niż produkty niskiej jakości. Jeśli dobrze poszukasz, z pewnością znajdziesz rozsądny kompromis między ceną a jakością.
  • Czego jeszcze mogę oczekiwać od patelni?
    Trzeba się zastanowić, jak bardzo chcę dbać o patelnię. Czy chcę ją myć w zmywarce, czy nie przeszkadza mi ręczne szorowanie? Następnie decydujemy w zależności od wielkości rodziny, mniejsze gospodarstwa domowe będą w porządku z patelnią o średnicy do 26 centymetrów do przygotowywania posiłków, większe rodziny wybiorą patelnię o średnicy około 30 centymetrów.
Wielkie patelnie
FAQ
Najczęściej zadawane pytanie
Czy używanie patelni z powłoką nieprzywierającą jest bezpieczne?
Tak, są bezpieczne, jeśli są prawidłowo używane. Należy unikać przegrzania powyżej 260 °C.
Które dania są najzdrowsze?
Jeśli szukasz patelni, w przypadku której nie chcesz myśleć o zagrożeniach dla zdrowia wynikających z uszkodzenia powierzchni, możesz śmiało sięgnąć po emalię, tytan, stal węglową, nierdzewną lub ceramikę.
Co to jest PFOA free?
PFOA to nazwa kwasu perfluorooktanowego (dzięki Bogu za te skróty). W przeszłości był on stosowany w nieprzywierających powłokach naczyń kuchennych i udowodniono, że ma negatywny wpływ na zdrowie ludzi. PFOA free jest zatem etykietą dla produktów, które nie mają nic wspólnego z tym kwasem.
Jaki rodzaj patelni nieprzywierającej do indukcji?
Podczas gotowania na płycie indukcyjnej należy zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonane jest naczynie. Upewnij się, że wybrany model ma ferromagnetyczną podstawę umożliwiającą gotowanie indukcyjne.
Jak przedłużyć żywotność patelni nieprzywierającej?
Używaj drewnianych lub silikonowych przyborów i myj je ręcznie.
Czy mogę używać nieprzywierającej patelni na płycie indukcyjnej?
Tak, jeśli jest oznaczony jako kompatybilny z indukcją.
Dlaczego na nieprzywierającej patelni tworzą się rysy?
Z powodu metalowych naczyń, niewłaściwego czyszczenia lub przechowywania.
Czy można gotować na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu?
Tak, powierzchnia jest nieprzywierająca i umożliwia gotowanie bez tłuszczu.