Chcesz przygotować stek z ziemniakami i warzywami od początku do końca w jednym garnku? W takim razie patelnie z piekarnikiem są dla Ciebie. Poradzą sobie zarówno ze smażeniem, jak i pieczeniem, a przy tym wytrzymają wysokie temperatury. Przyjrzyjmy się im bliżej, aby wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas gotowania.
Najlepiej sięgnąć po patelnię, która jest oznaczona jako "bezpieczna w piekarniku" lub ma na sobie symbol piekarnika. Jeśli takiej nie znajdziesz, zdecyduj się na materiał, z którego wykonana jest patelnia i uchwyt, a także najwyższą temperaturę, która jest bezpieczna dla naczynia. Wartości te wynoszą zazwyczaj od 200 °C do 260 °C, przy czym niektóre patelnie nadają się do grillowania w temperaturze do 300 °C.
Aby uzyskać informacje na temat przydatności piekarnika lub limitów temperatury, patrz .w specyfikacji produktu. Patelnie do piekarnika nie tylko gwarantują, że przygotujesz w nich pożądane potrawy, ale także, że bezpiecznie wytrzymają wysokie temperatury i nie stracą przez nie swoich właściwości.