Garnki - zakupowy doradca

Jak często kupujesz nowe garnki? Większość gospodarstw domowych częściej kupuje nowy samochód niż nowe naczynia kuchenne. Dlatego przy zakupie warto się zastrzymać i zastanowić nad wyborem, raz kupione garnki będą prawdopodobnie służyły przez wiele lat. Z dobrze dobranymi naczyniami będzie Ci się lepiej przyrządzało potrawy, co będzie widoczne w efekcie końcowym.

Co należy wziąć pod uwagę przy wyborze nowych garnków?

 

 

Jakie garnki są mi potrzebne?

Garnki wysokiej jakości to spora inwestycja. Zamiast kupować duży zestaw tańszych garnków, z których nie będziemy zadowoleni, lepiej zaopatrzyć się w kilka podstawowych modeli na początek lub mały zestaw 3-4 garnków i dokupić kolejne w miarę potrzeb. Idealnie jest mieć sprawdzoną serię od znanego producenta i z czasem ją uzupełniać. W ten sposób garnki nie tylko będą miały jednolity design, ale również będą ustawialne jeden na drugim, co docenisz, jeśli dysponujesz niewielką przestrzenią w swojej kuchni. Jakich naczyń kuchennych nie może zabraknąć w naszej kuchni?

Kuchenny niezbędnik - 3 rodzaje garnków

  1. wysoki garnek - do gotowania np. makaronu lub zupy
  2. niski rondel- do duszenia, z pokrywką
  3. rondel z długą rączką -do przygotowywania potraw, które wymagają mieszania, np. sosów lub kaszek

 

tmp

Marcel Vargaeštok, właściciel szkoły gotowania Chefparade

Duży garnek to podstawa Twojego zestawu naczyń do gotowania. To, jaką ma mieć wielkość, zależy od liczby osób, dla których gotujesz. Makaron jest najbardziej wodochłonny. Należy liczyć 1 litr wody na porcję. Jeśli jest was dwoje, wystarczy dwulitrowy garnek; dla czteroosobowej rodziny konieczny jest garnek czterolitrowy.
Jeśli lubisz duszone potrawy, zainwestuj w rondel nadający się do piekarnika. Tradycyjne żeliwo jest najlepszym wyborem. Żeliwnego rondla z pokrywką możesz używać na kuchence i do powolnego gotowania w piekarniku. Dzięki niemu ciepło będzie równomiernie rozprowadzone, co pozwoli Ci przygotować pyszny gulasz lub żeberka duszone w winie. Jest rónież świetny do przyrządzania risotto na kuchence. 

 

3 niezbędne typy garnków 

W kuchni najczęściej będziesz używać 1-2 garnków oraz małegi i dużego rondelka.

Hrnec

Duży garnek

Większe i mniejsze garnki do gotowania makaronu, zup, dań dodatkowych itp. Zazwyczaj są tak wysokie jak szerokie. Najlepszy z pokrywką, przez którą można bezpośrednio odcedzać potrawy.

Wybierz garnek

Kastrol

Niskie rondle z pokrywką

Niski rondel do przygotowywania duszonych potraw. Zawsze z pokrywką i idealnie z materiału, który nadaje sie również do powolnego pieczenia i duszenia w piekarniku. Wysokiej jakości rondel żeliwny to inwestycja na całe życie.

Wybierz rondel

Rendlík

Rondelek

Rączka rondla pozwala na wygodne trzymanie go mając dłoń z dala od źródła ciepła. Idealny do przygotowywania sosów, soków i kasz, które wymagają ciągłego mieszania.

Wybierz rondelek

 

Jaki material wybrać?

Wybór materiału ma kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku potraw, komfortu podczas gotowania, ale także dla mycia i przechowywania. Z praktycznego punktu widzenia należy zwrócić uwagę na to, czy:

  • czy garnki nadają się do Twojego typu kuchenki?
  • czy można ich używać w piekarniku?
  • czy można myć w zmywarce?

Punkt pierwszy jest najważniejszy a problem najczęściej pojawia się przy płytach indukcyjnych. Większość nowoczesnych garnków nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, ale warto to sprawdzić przed zakupem. Do piekarnika najczęściej wkładamy rondle, dlatego musimy zwrócić uwage na uchwyty. Często producent określa inną temperaturę, którą może przyjąć sam garnek, a inną dla uchwytów. W przypadku naczyń żeliwnych, niestety musimy pogodzić się z myciem ręcznym. Mimo że, większość klientów chce myć swoje garnki w zmywarce.

Naczynia ze stali nierdzewnej

Garnki ze stali nierdzewnej stanowią idealne połączenie ceny i jakości. Są uniwersalne, trwałe i łatwe w utrzymaniu.

Wybierz naczynia ze stali nierdzewnej

Tanie garnki ze stali nierdzewnej można rozpoznać po ich wadze

Możesz być zaskoczony szerokim zakresem cenowym naczyń ze stali nierdzewnej. W hipermarkecie można dostać garnek ze stali nierdzewnej już za kilkadziesiąt złotych, więc po co płacić dużo więcej za znaną markę? Oczywiście różnica będzie widoczna dopiero po użyciu. Lekki garnek może wydawać się praktyczny ale lekkich naczyń ze stali nierdzewnej musimy się wystrzegać. Wadą stali nierdzewnej jest słaba przewodność cieplna, co oznacza, że garnki nie będą się równomiernie nagrzewać. Cienkie dna również łatwo się wybrzuszają, co można zauważyć dość szybko u tanich produktów. Na gazie nie ma to aż tak dużego znaczenia, ale na innych kuchenkach jest to już poważny problem, który dodatkowo zwiększa nierównomierność gotowania. Garnki z czystej stali nierdzewnej nie nadają się również do indukcji. W jaki sposób produkty lepszej jakości eliminują te wady? Kluczem jest dno, które u produktów wyższej jakości złożone jest z kilku różnych materiałów, zazwyczaj z dobrze przewodzącego aluminium lub dodatkowej stali, i tworzy tak zwane dno kanapkowe (warstwowe). Dlatego też, wysokiej jakości garnek ze stali nierdzewnej nigdy nie będzie lekki i będzie miał solidne dno.

Zalety i wady naczyń ze stali nierdzewnej

Zalety

  • bardzo dobry stosunek jakości do ceny
  • uniwersalne i wytrzymałe
  • niepochłania zapachów
  • można myć w zmywarce
  • z warstwowym dnem nadaje się na kuchenki indukcyjne

Wady

  • niższa przewodność stali nierdzewnej, która musi być kompensowana przez warstwe dno
  • garnki z czystej stali nierdzewnej nie nadają się do stosowania na płytach indukcyjnych
  • trudniejsze do czyszczenia po przypaleniu

 

 

Naczynia żeliwne

Garnki żeliwne to naczynia na całe życie. Są one naturalnie nieprzywierające, dobrze trzymają ciepło i nadają się do wszystkich powierzchni. Ikoną tradycyjnych naczyń żeliwnych jest francuska marka Staub, słynąca z typowych "cocottes" o kolorowych emaliowanych powierzchniach. Pierwotnie ze względu na łatwość konserwacji, dziś również ze względu na piękny wygląd.

Wybierz naczynia żeliwne

 

Wady i zalety naczyń żeliwnych

Zalety

  • wytrzymałe
  • doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło
  • nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek
  • można stosować w piekarniku
  • idealne do wolnego duszenia mięsa, ale także do pieczenia chleba

Wady

  • wyższa cena
  • duża waga
  • nie można myć w zmywarce

 

Miedziane naczynia kuchenne

Miedziane garnki i patelnie są najczęstszą pozycją na liście życzeń wszystkich smakoszy i entuzjastów gotowania. To naczynia, które zdecydowanie nie pozostaną ukryte w szafkach i świetnie prezentują się w kuchni i na zdjęciach. Cena odpowiada pięknu i użyteczności, a mistrzami w tej dziedzinie są francuskie marki. Mauviel i De Buyer.

Wybierz miedziane naczynia kuchenne

 

Wady i zalety miedzianych naczyń kuchennych

Zalety

  • bezkonkurencyjne właściwości termiczne - przewodzi ciepło szybko i równomiernie
  • wytrzymałe
  • ozdoba profesjonalnej i amatorskiej kuchni

Wady

  • wymagająca konserwacja
  • wysoka cena
  • nie można myć w zmywarce i używać na kuchenkach indukcyjnych

 

Naczynia ceramiczne

Największą zaletą naczyń ceramicznych są ich nieprzywierające właściwości. Łatwo się je czyści i można w nich gotować przy minimalnej ilości tłuszczu. Nadają się do mycia w zmywarce, ale nie zawsze działają na indukcji, ważne jest skontrolować tą informację przy konkretnym produkcie.

Wybierz naczynia ceramiczne

Keramické hrnce

 

Istotne właściwości

Podsumujmy parametry, na które należy zwracać uwagę w przy wyborze garnków:

  • przydatność do danego typu kuchenki  - zwłaszcza jeśli gotujesz na indukcji
  • możliwość używania w piekarniku - wystarczy u rondla lub patelni, które chętnie wkładamy do piekarnika
  • możliwość mycia w zmywarce - garnki ze stali nierdzewnej można bez problemu myć w zmywarce u naczyń żeliwnych i miedzianych, niestety trzeba zrównoważyć funkcjonalność i ich piękno z koniecznością mycia ręcznego i większą starannością
  • grubość dna - konstrukcja i technologia dna jest głównym parametrem naczyń ze stali nierdzewnej. Im lepsza jakość dna, tym lepsze przewodnictwo cieplne i równomierne gotowanie.
  • konstrukcja uchwytów 
    - materiał uchwytów: uchwyty garnków są zazwyczaj metalowe, plastikowe lub wykonane z połaczenia różnych materiałów. Uchwyty z tworzywa sztucznego nie nagrzewają się łatwo i dlatego nie jest konieczne używanie rękawic aby za niechwycić. Nie nadają się one jednak do piekarnika i są typowe dla tańszych naczyń. Garnki z wyższej półki oferują uchwyty, które dzięki połączeniu materiałów i odpowiedniej konstrukcji uchwytu minimalizują nagrzewanie się uchwytów bez użycia plastiku.
    - mocowanie uchwytów: uchwyty są albo przyspawane (połączenie od wewnętrznej strony naczynia jest praktycznie niewidoczne) albo przynitowane. W przypadku garnków ze stali nierdzewnej lepiej jest wybrać spawane uchwyty, ponieważ są one bardziej eleganckie, a brud nie osadza się przy nitach. W przypadku materiałów, w których spawanie nie jest możliwe, nitowanie nie stanowi większej przeszkody.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, szef działu zakupów w firmie Kulina

Do podstawowego wyposażenia kuchni polecamy 4-5 częściowe Zestawy garnków ze stali nierdzewnej od renomowanych producentów którymi są niemieckie marki WMF, Fissler czy Zwilling. Te wysokiej jakości uniwersalne garnki posiadające wzmocnione dno w pełni zaspokoją potrzeby codziennego gotowania.

Bardziej zaawansowani kucharze najczęściej wyposażają swoje kuchnie również w żeliwne rondle Staub, kultowe ceramiczne produkty francuskiej marki Emile Henry oraz miedziane garnki Mauviel i De Buyer. Te produkty są również często kupowane jako prezenty na Boże Narodzenie lub dla nowożeńców.