kieliszki do wina

137 pozycji razem
Wgórę
Inne produkty

Kieliszki do wina - Delektuj się swoim winem z przyjemnością

Wino jest często spożywane i serwowane w kieliszkach do wina. Umożliwienie właściwej oceny smaku wina jest jedną z kluczowych cech dobrego kieliszka do wina, dlatego kieliszki są zazwyczaj przezroczyste, z niewielką ilością dekoracji lub ornamentów. Przed nalaniem wina do kieliszka warto rozważyć użycie karafki do wina w celu jego napowietrzenia. Ekspozycja na tlen poprawia smak wina, pozwalając mu oddychać. Dekantacja zmiękcza również taniny, dzięki czemu można cieszyć się lepszym smakiem wina.

Jaka jest różnica między kieliszkami do białego i czerwonego wina?

W porównaniu z kieliszkami do czerwonego wina, kieliszki do białego wina mają mniejsze czasze i otwory. Ich ścianki są również mniej zakrzywione, a trzonki dłuższe, aby unikać kontaktu z dłonią pijącego. Dwa główne rodzaje kieliszków do białego wina to:

  • Kieliszki do win o wysokiej kwasowości (mniejsze, do win takich jak wytrawne Rieslingi, Sauvignon Blanc)
  • Kieliszki do win pełnych (do win takich jak Chardonnays)

Kieliszki do czerwonego wina charakteryzują się większą powierzchnią, która pozwala zobaczyć i podziwiać kolor i lepkość wina podczas jego wirowania w kieliszku. Czerwone wino zazwyczaj potrzebuje czasu by otworzyć się i wejść w kontakt z większą ilością tlenu, aby wzmocnić swój smak. To dlatego czasze kieliszków do czerwonego wina są zazwyczaj większe i zaokrąglone. Istnieją trzy główne rodzaje kieliszków do czerwonego wina:

  • Kieliszki do win ciężkich, jak Bordeaux
  • Kieliszki do win o średniej ciężkości
  • Kieliszki do win lekkich, Burgunda, etc.

Jak wybrać odpowiedni kieliszek do wina?

Wybierając swój kieliszek do wina, pamiętaj o następujących czynnikach:

  • Weź pod uwagę kształt czasz

Od tego, jak szeroka jest czasza kieliszka, zależy powierzchnia wina, która jest wystawiona na działanie powietrza. Dodatkowo wpływa ona na to, jak wiele zapachu wina zostanie wchłonięte przez Twój nos. Większe, bardziej okrągłe czasze, które są zwykle używane do czerwonych win, pozwalają na większą interakcję powietrza z winem, dzięki czemu można bardziej docenić jego smak. Podczas gdy smaki i zapachy większości białych win są łagodniejsze, mniejszy kieliszek pomaga skierować te delikatne zapachy bliżej Twojego nosa.

  • Zwróć uwagę na nóżkę

Im krótsza nóżka, tym większe ryzyko, że złapiesz kieliszek za czaszę lub że czasza wejdzie w kontakt z Twoją dłonią. Ponieważ białe wina wymagają niższych temperatur, kieliszki do białego wina mają zazwyczaj dłuższe nóżki, aby uniknąć nagrzewania wina podczas trzymania kieliszka.

  • Weź pod uwagę brzeg kieliszka

Wino łatwiej spływa na język, gdy brzeg kieliszka jest delikatnie ścięty. Kwasowość i smak wina mogą zmienić się za sprawą grubszego i bardziej zrolowanego rantu.

Dla tych, którzy szukają eleganckich i doskonałych kieliszków do wina, Kulina jest fantastycznym wyborem. Możesz wybierać spośród kieliszków renomowanych marek, takich jak Eva Solo, Holmegaard w różnych stylach, kolorach i rozmiarach.

A jeśli jesteś miłośnikiem wina, upewnij się, że masz wszystkie akcesoria, które są potrzebne do otwierania i podawania wina w odpowiedni sposób. Wybierz praktyczny, ale elegancki korkociąg, karafkę do wina lub nalewak i sprawdź nasz wybór stojaków na wino, aby zabezpieczyć butelki i uniknąć stłuczenia.