Łyżki do odwracania

43 pozycji razem
Łopatka do naleśników INGENIO, nylonowa, Tefal
Promocja
39 zł –20 %
31 zł
TEFK2060914
Łopatka kuchenna 31 cm, WMF
Promocja
49 zł –22 %
Łopatka kuchenna 31 cm, WMF
W magazynie (7 Szt)
38 zł
WM1870897250
Łopatka kuchenna PROFI PLUS, do woka, WMF
Promocja
114 zł –20 %
91 zł
WM1874966030
Łopatka kuchenna PROFI PLUS, WMF
Promocja
128 zł –30 %
89 zł
WM1871056030
Łopatka kuchenna GOURMET 20 cm, Wüsthof
Promocja
326 zł –10 %
293 zł
WU9035092020
Łopatka kuchenna GOURMET 21 cm, Wüsthof
Promocja
330 zł –10 %
297 zł
WU9035091912
Szpatułka cukiernicza GOURMET 25 cm, Wüsthof
Promocja
309 zł –21 %
242 zł
WU9035091825
Łopatka kuchenna B BOIS, drewno, de Buyer
Promocja
37 zł –27 %
27 zł
DB487530
Łopatka kuchenna B BOIS, de Buyer
Promocja
108 zł –28 %
77 zł
DB270105
Wgórę
Inne produkty

Obracacze kuchenne - wygodny sposób na przenoszenie gorących potraw

Co to jest obrotnica i do czego służy w kuchni?

Obracak to przybór kuchenny służący do przewracania, obracania lub podnoszenia produktów spożywczych, takich jak naleśniki, jajka, hamburgery i ryby. Obracacze są niezbędnymi narzędziami w każdej kuchni i są powszechnie używane do różnych technik gotowania, takich jak smażenie, grillowanie i smażenie.

Obracak jest uważany za szczególny rodzaj łopatki kuchennej. Może być używany do serwowania żywności, na przykład podczas przenoszenia wypieków z patelni do gotowania lub naleśnikarki do naczynia do serwowania.

Jaka jest różnica między szpatułką a obrotnicą?

Terminy "szpatułka" i "obrotówka" są czasami używane zamiennie. Istnieje jednak kilka technicznych różnic między nimi, z których niektóre zostały podkreślone poniżej:

Odporność na ciepło: Zarówno tokarki, jak i szpatułki mogą wytrzymać wysokie temperatury, chociaż tokarki są znacznie częściej specjalnie do tego przeznaczone. Głównym zastosowaniem obrotnika metalowego jest obracanie żywności na rozgrzanych powierzchniach. Obracacze lepiej nadają się do gotowania, podczas gdy szpatułki mogą być używane zarówno do pieczenia, jak i gotowania.

Materiał: Silikonowe lub gumowe szpatułki są popularne, podczas gdy obrotnice są częściej wykonane z metalu lub stali nierdzewnej. Stal i inne rodzaje metalu mają większą odporność na ciepło, co jest korzystne dla tokarzy. Jeśli jednak musisz użyć obrotnicy z nieprzywierającą patelnią lub powierzchnią, która nie jest odporna na zarysowania, powinieneś użyć obrotnicy lub szpatułki wykonanej z drewna, plastiku lub silikonu.

Powierzchnia: Szpatułki mają różne wytrzymałe powierzchnie, co świadczy o szerokim zakresie funkcji, jakie mogą pełnić. Są one często używane do wyciągania ciasta z misek i mieszania składników. Mogą one być całkowicie płaskie lub posiadać wyższe wycięcie w miejscu mocowania uchwytu. Z drugiej strony, tokarze zazwyczaj zawsze mają płaską powierzchnię, ponieważ najlepiej wspiera ona ich główny cel - dostanie się pod coś i przewrócenie tego.

Czerpiemy przyjemność z ręcznego wybierania tylko najlepszych produktów dla naszych klientów na Kulina, dlatego nasze obrotnice kuchenne pochodzą od renomowanych producentów, takich jak de Buyer, WMFi Wusthof. A jeśli potrzebujesz więcej przyborów kuchennych, sprawdź naszą kategorię zestawów przyborów kuchennych, aby uzyskać bardziej jednolity wygląd kuchni.