Miarki kuchenne

1 pozycji razem
Miarka do spaghetti VOILE, Alessi
Akce Sticker
118 zł –15 %
100 zł
ALPG01

Miarki kuchenne - gotuj z dokładnością co do grama

Miarki kuchenne i narzędzia pomiarowe

Miarki kuchenne są używane do obliczania i określania dokładnej ilości składnika potrzebnego do przygotowania pożądanego dania. Przepisy określają ilości składników wagowo, objętościowo, w filiżankach lub łyżkach. Aby odmierzyć odpowiednią ilość składników, potrzebujesz praktycznych narzędzi pomiarowych, takich jak miarki, dzbanki z miarką lub wagi kuchenne. Miarki i dzbanki doskonale nadają się do odmierzania zarówno płynnych, jak i suchych składników.

Abyś mógł dokładnie odmierzyć składniki i uzyskać pożądane rezultaty, Kulina oferuje różnorodne kuchenne narzędzia pomiarowe renomowanych marek, takich jak WMF, Joseph Joseph i de Buyer.

Dlaczego potrzebne są miarki kuchenne do pieczenia?

Niezależnie od tego, czy pieczesz ciasto, babeczki czy herbatniki, dokładne odmierzanie składników jest niezbędne do uzyskania udanego produktu. Pieczenie to tak naprawdę seria reakcji chemicznych, które zachodzą między składnikami w celu wytworzenia produktu końcowego, a zatem proporcje składników muszą być idealne, dlatego też precyzyjne pomiary mają kluczowe znaczenie.

Jakie są różnice między miarkami a dzbankami miarowymi?

Kubki miarowe i dzbanki miarowe to dwa główne rodzaje narzędzi pomiarowych. Dzbanki z miarką są lepsze do odmierzania większych ilości składników lub płynów, takich jak woda, mleko, śmietana lub bulion. Miarki są lepsze do odmierzania niewielkich ilości suchych składników, takich jak soda oczyszczona, cynamon, mąka, cukier itp.

Zazwyczaj dzbanki miarowe są wykonane ze szkła lub plastiku, są przezroczyste i często wyposażone w uchwyt. Na ściankach znajdują się miarki dostosowane do różnych rodzajów składników - płynnych, suchych, o różnej konsystencji itp.

Miarki są zwykle wykonane z tworzywa sztucznego lub metalu i są dostępne w różnych rozmiarach i pojemnościach.

Co należy wziąć pod uwagę przy zakupie miarki lub dzbanka?

Chociaż zawsze można odmierzyć ilość składników potrzebnych do przepisu za pomocą kubka lub łyżki, zawsze łatwiej i bezpieczniej jest użyć dzbanka z miarką i kubków. Są poręczne, dokładne i niezbędne w każdej kuchni. Wybierając kuchenne narzędzia pomiarowe, zawsze upewnij się, że podawane przez nie wymiary są podane w znanych Ci jednostkach.