MIJ
Made in Japan – ręcznie wykonywana, Japońska zastawa stołowa
Historia firmy Made in Japan
Made in Japan (MIJ) zostało założone przez Petera Longmore'a, który ponad 35 lat temu odbył swoją pierwszą podróż do Japonii i nie mógł oprzeć się urokowi tradycyjnej japońskiej zastawy stołowej. Postanowił on sprowadzić talerze i miski wykonywane ręcznie w rodzinnych piecach z Japonii do Australii, do Melbourne, gdzie MIJ ma swoją siedzibę. Ta ceramiczna zastawa stołowa Made in Japan niesie ze sobą ducha tradycyjnego japońskiego rzemiosła; wszystkie elementy są nadal wykonywane ręcznie w Japonii..
Misja marki MIJ
Misją Made in Japan jest wniesienie radości do stołu, uczynienie posiłku holistycznym doświadczeniem, w którym ludzie, atmosfera, muzyka, rozmowy, śmiech, nakrycie stołu i zastawa pomagają doświadczyć "tu i teraz" - smaku jedzenia i smaku życia. Wierzą również, że znane wśród kucharzy powiedzenie "Najpierw je się oczami" nie odnosi się tylko do wyglądu potrawy, ale również do zastawy, na której ją podajemy. Smaczna zupa podana w ręcznie wykonanej miseczce w stylu azjatyckim, czy też makaron podany na pięknym, ręcznie wykonanym talerzu, mogą podwoić przyjemność i wzmocnić smak potraw.
Produkty, kolekcje oraz ich jakość
Większość produktów Made in Japan pochodzi z małych, rodzinnych ppracowni w Gifu na centralnej wyspie Honshu (skąd pozyskuje się również większość gliny używanej podczas produkcji), a reszta z innych części Japonii. Kolory szkliwa były rozwijane i udoskonalane przez lata, ich odcienie są tworzone za pomocą różnych barwników proszkowych pochodzących z naturalnych zasobów i mieszanych w różnych lokalnych piecach - przy czym każda kolekcja pochodzi z innego pieca znajdującego się w całej Japonii.
Made in Japan oferuje wiele kolekcji w różnych stylach, kolorach i wykończeniach, a każda seria zawiera talerze i miski w różnych kształtach i rozmiarach, duże miski do serwowania i małe miseczki na sos lub przekąski.
Produkty są starannie wykonane ręcznie przez rzemieślników, którzy urodzili się i wykształcili w Japonii, a często są to synowie, którzy uczyli się od swoich ojców. Robią to w tradycyjny sposób z umiejętnościami, miłością i dbałością o szczegóły przekazywanymi od wieków. Zastawa stołowa marki Made in Japan nadaje się do mycia w zmywarce i mikrofalówce oraz jest odporna na długotrwałe użytkowanie. Wygląda świetnie nawet po latach codziennego użytkowania i właśnie dlatego kochają ją wszyscy restauratorzy!
Najbardziej popularne kolekcje MIJ to:
- Aurora
- Black Pearl
- Copper Swirl
- Earth & Sky
- BB Black
- Indigo Blue
Gdzie można znaleźć produkty Made in Japan i czemu są one takie popularne?
Zastawy obiadowe Made in Japan są uwielbiane przez wszystkich prawdziwych foodies, szefów znanych restauracji i miłośników wielkiego designu. Ich lśniące szkliwa, naturalne kolory, miłe w dotyku struktury i oryginalne wzory sprawiają, że z przyjemnością się na nie patrzy, wynosząc wszystkie potrawy na wyższy poziom. Dlatego też naczynia MIJ można znaleźć w najlepszych restauracjach i hotelach na całym świecie. Talerze i miski wykorzystywane są również przez znanych szefów kuchni w domach, którzy wraz z najlepszymi blogerami kulinarnymi, pokazują swoje potrawy i talerze, zamieszczając w mediach społecznościowych zdjęcia swoich przepisów podanych na ceramice Made in Japan.