Nóż do warzyw GOURMET 10 cm, Wüsthof
Kod: WU4060Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
Uniwersalny nóż do czyszczenia i krojenia warzyw, szalotki, cebuli czy ziół, bez którego nie może się obejść żadna domowa czy profesjonalna kuchnia. Wysokiej jakości pomocnik z ostrzem o długości 10 cm i praktyczną rękojeścią do wygodnej i bezpiecznej pracy.
- Uniwersalny nóż do każdej kuchni
- Długość ostrza 10 cm
- Idealny do krojenia i czyszczenia warzyw
Seria Gourmet
- Wysokiej jakości, dobrze wyważone noże z Solingen
- Czarna rękojeść wykonana z specjalnego materiału syntetycznego
- Klasyczny wygląd z trzema nitami, dobrze leży w dłoni
- Wykonany z wysokiej jakości niemieckiej stali stopowej X50CrMoV15
- Precyzyjnie wycinane laserowo z taśmy stalowej
- Całkowicie metalowe rdzenie noży o długości ostrza 12 cm i większej
- Nadzwyczajne ostrze, które jest łatwe w utrzymaniu
- Twardość 56-57 HRC w skali Rockwella
- Precyzyjnie ręcznie gładzone i polerowane dla uzyskania doskonałej krawędzi
- Ścisła ciągła kontrola jakości, ostrze sprawdzane laserem
- Noże można myć w zmywarce, jednak zaleca się mycie ręczne
- Przedłużona gwarancja na wady produkcyjne i materiałowe na 15 lat
- Seria ta otrzymała wyróżniający znak jakości i higieny NSF w USA
Seria noży Gourmet prezentuje wysokiej jakości noże WÜSTHOF w ulubionym tradycyjnym wzornictwie z trzema nitami. Ich ostrza są precyzyjnie wycinane laserowo z taśmy ze stopowej stali nierdzewnej X50CrMoV15. Są one produkowane w 12 do 14 etapach. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów oraz precyzyjnemu ostrzeniu, charakteryzują się wysoką i długotrwałą ostrością.
Rękojeść noży Gourmet wykonana jest z wytrzymałego materiału syntetycznego w typowym wzorze z trzema nitami. Uchwyty zostały zaprojektowane zgodnie z wymogami ergonomii. Wysokiej jakości syntetyki wytrzymują mycie w zmywarce, ale zalecamy mycie ręczne w celu zachowania ostrości noży. Jest bardziej odpowiednie do noży wysokiej jakości.
Dzięki specjalnemu , sterowanemu komputerowo procesowi ostrzenia noży WÜSTHOF noże pozostają idealnie ostre. Komputer używa lasera do pomiaru ostrza i przekazuje robotowi informacje potrzebne do jego idealnego naostrzenia. Dzięki komputerowemu wspomaganiu produkcji noże te charakteryzują się wyjątkowo wysoką początkową wydajnością cięcia (na całej długości ostrza) oraz długą żywotnością. Jakość ostrza jest wysoka i, co ważne, łatwo odnawialna.
Należy również wspomnieć o ważnym certyfikacie NSF, który seria Classic Ikon otrzymała w USA. Celem NSF jest ochrona zdrowia publicznego i środowiska. Certyfikuje ona m.in. sprzęt kuchenny, w tym również noże, które są bezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Produkt jest również testowany pod względem konstrukcji, bezpieczeństwa Materiałów i użytkowania. Logo NSF można znaleźć na produktach, które są wykonane w sposób przyjazny dla środowiska i nie obciążają go niepotrzebnie.
Zastosowane technologie i materiały
Noże WÜSTHOF produkowane są z wysokiej jakości niemieckiej stali X50CrMoV15, która zawiera ok. 0,5 % węgla oraz pierwiastki stopowe: chrom, molibden i wanad. Dzięki dodatkowi chromu jest odporny na korozję, co jest pożądane w przypadku noży kuchennych.
Ostrze jest wycinane laserowo z taśmy stalowej. Następnie przez 15 minut poddaje się go wygrzewaniu w temperaturze 1070 °C, a następnie gwałtownie schładza do temperatury 60 °C w ciągu dwóch minut. Późniejsze odpuszczanie (proces powolnego podgrzewania Materiału do 200 °C przez 45 minut) uwalnia ostrze od naprężeń wewnętrznych i stabilizuje jego strukturę martenzytyczną. Dzięki temu ostrze uzyskuje optymalną wymaganą twardość 56-57° Rockwella i wyższą ciągliwość.
Specjalny proces ostrzenia noży WÜSTHOF o nazwie PEtec (Precision Edge Technology) zapewnia idealny kąt cięcia. Jest to najnowocześniejsza technologia, w której noże są ostrzone przez roboty, które są kontrolowane i monitorowane przez komputery. Zaletą tego procesu jest precyzyjna geometria na całej długości ostrza, niezwykła i niezwykle wysoka początkowa wydajność cięcia noża, porównywalna z ostrzem brzytwy, a także długa żywotność ostrza.
Stabilne ostrze i idealna geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność.
Ostrzenie noży WÜSTHOF
Każdy nóż trzeba od czasu do czasu naostrzyć, ponieważ po dłuższym użytkowaniu tępi się. Do konserwacji i ożywienia ostrza służą chromowane ostrzałki, polecamy również kamienie do ostrzenia WÜSTHOF. Dla mniej doświadczonych oferujemy również ostrzałki o prostszej obsłudze. Wystarczy kilka razy delikatnie przejechać ostrzem przez rowek szlifierski, a ostrze zostanie przywrócone do stanu używalności.
Firma Ed.Wüsthof Dreizackwerk KG została założona w Solingen już w 1814 roku. W ciągu 200 lat istnienia firmy siedem pokoleń rodziny Wüsthof sprawowało nad nią pieczę. Szczyci się jednymi z najbardziej zaawansowanych, wysoce zautomatyzowanych procesów produkcyjnych na świecie. Przykładowo w produkcji noży w blisko 40 etapach wykorzystuje 100 robotów.
Dziś noże WÜSTHOF sprzedawane są w ponad 80 krajach na całym świecie. Dzięki zastosowaniu wysokiej klasy materiałów i nowoczesnych technologii sterowanych komputerowo są wygodne w użytkowaniu i przygotowywaniu potraw. Kulinarna rozkosz sama w sobie.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże do carvingu |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.1 kg |
Rozmiar: | 10 cm |
Długość ostrza: | 10 cm |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż specjalny |
Margin: | D |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | WÜSTHOF |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.