Nóż kuchenny FOUR STAR, Zwilling
Kod: ZW31070131Produkty powiązane
Opis szczegółowy produktu
Nóż kuchenny FOUR STAR® to praktyczny nóż średniej wielkości z ząbkowanym ostrzem do wszechstronnego zastosowania. Z łatwością można pokroić np. twardą kiełbasę, ser lub surowe warzywa. Tworzy smaczne plasterki. Praktyczny do zimnych obiadów lub pikników.
Seria FOUR STAR®
- Prosty design, bezpieczny i wygodny uchwyt
- Światowa legenda wśród noży wysokiej jakości
- Ergonomiczny, antypoślizgowy uchwyt z tworzywa sztucznego
- Standardowa nasada rękojeści
- Płynne przejście między osłoną a rękojeścią
- Specjalna stal produkowana dla ZWILLING J. I. Henckels
- Ostrze FRIODUR®, hartowane
- Nóż SIGMAFORGE® - wykuty z jednego kawałka stali
- Twardość ok. 57 HRC w skali Rockwella
- Szlifowaniy ręczne
- Laserowe sterowanie ostrzem
- Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
- Noże można myć w zmywarce, jednak zaleca się mycie ręczne
- Produkt zdobył prestiżowe nagrody za wzornictwo: iF product design oraz Busse Longlife Design
Seria FOUR STAR® niemieckiej firmy ZWILLING J. I. Henckels jest już legendą wśród noży wysokiej jakości, często poszukiwaną przez mistrzów kuchni. Po raz pierwszy został wprowadzony na rynek w 1976 roku i dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów oraz rewolucyjnej technologii produkcji noży z gładką syntetyczną rękojeścią, stał się jednym z najlepiej sprzedających się noży na świecie. Są to bardzo ostre, wysokiej jakości noże wykonane ze specjalnej stali opatentowaną metodą kucia z jednego kawałka stali, co zapewnia wysoki komfort i bezpieczeństwo ich użytkowania.
Ostre noże, które zachowują ostrość przez długi czas, są niezbędne w kuchni nie tylko dla kucharzy hobbystów. W serii FOUR STAR® znajdziecie Państwo noże o różnych wielkościach i kształtach ostrza. Marka ZWILLING to znak jakości, gorąco polecamy!
Zastosowane technologie i materiały
Do produkcji noży użyto specjalnej, wysokogatunkowej stali z optymalną ilością chromu i węgla, wyprodukowanej według wysokich wymagań specjalnie dla firmy ZWILLING J. I. Henckels. Dzięki twardości Rockwella ok. 57 HRC , stal ta jest elastyczna, ma dobrą początkową wydajność cięcia, długą żywotność ostrza i doskonałą odporność na korozję. Noże wykonane z tej specjalnej stali są również łatwe do naostrzenia. Potwierdzeniem prawidłowej "receptury" jej produkcji jest fakt, że wykonano z niej już ponad 100 milionów noży bez zmiany składu stali.
Właściwości stali są dodatkowo polepszane dla celów produkcji noży poprzez specjalną opatentowaną metodę hartowania FRIODUR®, w której stal jest zamrażana do -70 °C po podgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C, a następnie jeszcze dwukrotnie podgrzewana do temperatury ok. 250 °C. Powstała w ten sposób struktura molekularna znacznie zwiększa twardość, wytrzymałość i odporność na korozję noża.
Ostrze noża wykute jest z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Ostrza kute w ten sposób mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą wytrzymałość, ciągliwość i odporność na stępienie.
Stabilne ostrze i doskonała geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność.
Standardowa podstawa ostrza jest zintegrowana jako część ostrza w jednym kawałku stali. Zapewnia prawidłowe rozłożenie ciężaru, chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze i zapewnia precyzyjną kontrolę nad nożem.
Ergonomiczny, wytrzymały uchwyt wykonany jest z trwałego tworzywa sztucznego, które jest odporne na uderzenia, wstrząsy i działanie kwasów spożywczych. Można go myć w zmywarce. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii, dzięki czemu noże spełniają surowe normy higieniczne.
Konserwacja noży ZWILLING
Noże z plastikową rękojeścią można myć w zmywarce, ale zaleca się mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noża. Jeśli wolisz myć w zmywarce, pamiętaj, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli podczas procesu mycia będą miały kontakt z innymi sztućcami, garnkami lub patelniami. Dlatego podczas wkładania naczyń do zmywarki należy sprawdzić, czy ostrza noży nie dotykają innych przedmiotów. W przypadku mycia w zmywarce producent zaleca również program ekonomiczny z maksymalną temperaturą 55 °C.
Ostrzenie noży ZWILLING
Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia. A ponieważ ostrzenie noży ząbkowanych jest specyficzne, zalecamy zlecanie ostrzenia ekspertom. Dlatego oferujemy oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta - zorganizujemy przesłanie noża do ZWILLING J. I. Henckels w Niemczech.
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Noże uniwersalne |
---|---|
Gwarancja: | 2 lata |
Waga: | 0.15 kg |
Liczba części: | 1 ks |
Rodzaj produktu: | Nóż uniwersalny |
Seria: | ZWILLING FOUR STAR® |
Margin: | D |
K překladu: | CZ AUTO |
Producent: | ZWILLING |
Margin-category: | B |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.