Noże do carvingu

11 pozycji razem

Nóż do parowania - najlepsze narzędzie do warzyw i owoców

Co to jest nóż do obierania?

Nóż do obierania to mały, wszechstronny nóż z ostrym ostrzem i spiczastym czubkiem. Jest niezbędny w każdej kuchni i ma wiele zastosowań. Nazwa noża do obierania pochodzi od jego funkcji - odcinania/obierania zewnętrznych warstw owoców lub warzyw.

Do czego mogę używać noża do obierania?

Noże do obierania to bardzo wszechstronne noże do warzyw, które mogą być przydatne w wielu zadaniach kulinarnych, takich jak:

  • obieranie owoców i warzyw, łuskanie truskawek
  • obieranie i krojenie pomidorów (noże do pomidorów)
  • usuwanie pestek: usuwanie pestek lub innych twardszych, miąższowych, niepożądanych elementów z owoców. Mimo że istnieją specjalne narzędzia do rdzeniowania, użycie naszego noża do cięcia jest bardzo proste.
  • wycinanie nacięć lub innych wzorów na powierzchni chleba i ciasta przed pieczeniem, aby zapobiec jego pękaniu
  • mielenie i krojenie w kostkę: krojenie mniejszych składników, takich jak szalotka lub czosnek, jest łatwiejsze przy użyciu małego noża do obierania.
  • przycinanie: Zręczność noża do obierania idealnie nadaje się do takich zadań, jak przycinanie liści i łodyg marchwi lub selera oraz usuwanie tłuszczu, dodatkowych kości lub ścięgien z kurczaka lub skorupiaków
  • odkostnianie krewetek

Aby lepiej przygotować owoce i warzywa, możesz również sprawdzić nasze tarki do warzyw, a także krajalnice mandoliny i obieraczki.

Jak wybrać najlepszy nóż do obierania?

Jeśli chcesz kupić nóż do obierania do swojej kuchni, powinieneś zwrócić uwagę na:

  • wygodna długość ostrza: Jeśli masz mniejszą dłoń, będziesz preferować mniejsze ostrze, aby dobrze się nim posługiwać. Większość noży do obierania ma długość od 8 cm do 16 cm.
  • doskonała ostrość ostrza: Przy wyborze najlepszych noży do obierania należy wziąć pod uwagę ostrość ostrza i łatwość konserwacji. Należy również regularnie ostrzyć ostrze.
  • wygodny uchwyt: Nóż do obierania jest używany do precyzyjnych zadań kulinarnych, dlatego aby zapewnić najlepszą kontrolę, upewnij się, że dobrze leży w dłoni.

W sklepie Kulina oferujemy najlepsze noże do obierania, noże do warzyw i noże do pomidorów renomowanych producentów, takich jak Eva Solo, Victorinox i Wüsthof, w różnych rozmiarach i z różnych materiałów.

Jak dbać o nóż do obierania?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do obierania służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż