Noże do chleba

2 pozycji razem
Nóż do chleba 24 cm 800DP, Miyabi
Akce
1 118 zł –6 %
1 041 zł
MB54486241
Nóż do chleba NORDIC KITCHEN 24 cm, Eva Solo
Akce
832 zł –25 %
620 zł
ES515404

Nóż do chleba - nóż do każdej kuchni

Co sprawia, że nóż jest nóż do chleba?

nóż do chleba to długi nóż z ząbkowanym ostrzem. Zwykle jest dość elastyczny i wystarczająco delikatny, aby utrzymać chleb w nienaruszonym stanie podczas krojenia. Ząbkowane ostrze umożliwia krojenie miękkiego chleba i przebijanie się przez jego skórkę bez poszarpanych krawędzi oraz bez zgniatania i spłaszczania bochenka. Ten typ noża jest jednym z trzech niezbędnych noży w każdej kuchni - zapoznaj się z naszym ostatecznym przewodnikiem po zakupie noża tutaj.

W sklepie Kulina znajdziesz wysokiej jakości noże do chleba ze stali nierdzewnej, wyprodukowane przez sprawdzone marki, takie jak Wusthof, Zwilling lub WMF. Możesz także wybrać kute noże do chleba holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże do chleba tutaj.

Do czego służy nóż do chleba ?

nóż do chleba jest bardzo wszechstronny i może być używany nie tylko do krojenia chleba. Dzięki ząbkowanemu ostrzu doskonale nadaje się do krojenia zarówno miękkich (biszkoptowych), jak i gęstych ciast (tortów), wszystkich owoców i warzyw z twardą skórką - pomidorów, ananasów, dyni, arbuzów itp.

Jak naostrzyć nóż do chlebado chleba?

Nóż do chleba powinien być ostrzony, ale nie musi być ostrzony tak często jak nóż szefa kuchni. Nie ma czegoś takiego jak automatyczna ostrzałka do noży ząbkowanych, więc trzeba to robić ręcznie. Do ostrzenia noża z ząbkowanym ostrzem potrzebny będzie ceramiczny lub stalowy pręt do ostrzenia noży. Weź nóż do chleba, połóż go na pręcie i przesuń kilka razy w górę i w dół. Należy to robić ząbek po ząbku na całej długości noża, delikatnie przekładając pręt przez każde ząbkowanie. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o nóż do chlebado chleba?

Jeśli chcesz, aby Twój nóż do chleba służył Ci przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż