Noże do ciasta
Noże do ciasta - doskonałe narzędzie do obróbki ciast
Co to jest nóż do ciasta?
Nóż do ciasta to specjalny rodzaj noża kuchennego. Jest długa i elegancka i doskonale nadaje się do krojenia ciast i ciastek.
Co odróżnia nóż do ciasta od innych noży kuchennych?
Poniższe cechy są charakterystyczne dla noży do ciast i sprawiają, że są one odpowiednie do pracy z ciastami i różnymi zadaniami związanymi z pieczeniem:
- Ząbkowana krawędź: idealna do starannego cięcia ciasta. Podczas porcjowania delikatnych ciast i ciastek pomocne jest drobne ząbkowanie.
- Długie ostrze pomaga w przenoszeniu ciast do i z piekarnika, przecinaniu biszkoptów i okrągłych ciast w poziomie.
- Szerokie ostrze: Szerokie ostrze jest specjalnie zaprojektowane do krojenia, dzielenia i serwowania spodów do ciast, a także może być używane do rozprowadzania nadzień, takich jak lukier i dżem.
- Zaokrąglona końcówka: umożliwia łatwe i bezuszkodzeniowe wyjmowanie ciast i ciastek z naczyń do pieczenia.
Jak należy ostrzyć nóż do ciasta?
Ze względu na nietypowy kształt ostrza, noża do ciasta nie można naostrzyć za pomocą konwencjonalnej ostrzałki do noży. Zamiast tego potrzebny będzie ceramiczny pręt gładzący, czasami nazywany prętem ostrzącym. Oto jak go zastosować:
- Znajdź ściętą stronę noża. Noże z ząbkowaniem zawsze mają płaską i ściętą stronę. Należy naostrzyć stronę, która jest ścięta, ponieważ to ona umożliwia cięcie.
- Nóż do ciasta musi być naostrzony poprzez szlifowanie każdej części między ząbkami, dlatego niestety nie ma drogi na skróty. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie wpusty zostaną wygładzone, trzymając pręt gładzący równolegle do fazowania przez cały czas, trzymając go płasko pod kątem fazowanej krawędzi.
Jeśli szukasz więcej narzędzi do pieczenia i dekorowania ciast, sprawdź naszą ofertę szpatułek do dekorowania, serwerów do ciast i patelni do pieczenia.
Jak dbać o nóż do ciasta?
Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twój nóż do ciasta służył przez wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:
- noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
- jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
- aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
- nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
- regularnie ostrzyć nóż