Noże do filetowania

24 pozycji razem
Nóż do filetowania RAN PLUS 15 cm, czarny, Yaxell
Outlet
667 zł
YAX36616
Nóż do filetowania KATAI 20,5 cm, Forged
Promocja
578 zł –26 %
427 zł
FORGEDSDV620629
Nóż do filetowania SEBRA 20,5 cm, Forged
Promocja
299 zł –20 %
239 zł
FORGEDSDV623408
Nóż do filetowania GRAND GOURMET PC 16 cm, WMF
Promocja
425 zł –32 %
286 zł
WM1889586032
Nóż do filetowania ZEN 15 cm, czarny, Yaxell
Outlet
616 zł
YAX35516
Nóż do ryb GOURMET 20 cm, elastyczny, Wüsthof
Promocja
409 zł –20 %
326 zł
WU1035047620
Nóż do filetowania GOURMET 16 cm, Wüsthof
Promocja
310 zł –10 %
279 zł
WU1035049116
Nóż do filetowania FK2 18 cm, de Buyer
Promocja
399 zł –20 %
319 zł
DB428318
Nóż do filetowania RED SPIRIT 18 cm, F.Dick
Promocja
416 zł –15 %
353 zł
FDCK8175418
Nóż do filetowania BRUTE 20,5 cm, Forged
Promocja
325 zł –20 %
260 zł
FORGEDSDV304044
Nóż do filetowania GO FOR GOLD 18 cm, F.DICK
Promocja
479 zł –26 %
352 zł
FDCK814541880
Nóż do filetowania 1905 18 cm, F.Dick
Promocja
416 zł –10 %
371 zł
FDCK8195418
Nóż do filetowania FOUR STAR 18 cm, Zwilling
Promocja
375 zł –26 %
277 zł
ZW31073181

Noże do filetowania - bezproblemowe skórowanie ryb dzięki naszym nożom do filetowania

Do czego służy nóż do filetowania?

Nóż do filetowania to rodzaj noża kuchennego używanego do filetowania. Należy on do rodziny noży do trybowania i jest używany w szczególności do filetowania i przygotowywania ryb. Nóż do filetowania ryb służy do przecinania skóry, kości i mięsa podczas rozbioru ryby.

Co odróżnia nóż do filetowania od noża do trybowania?

Noże do filetowania należą do rodziny noży do trybowania, ale ich elastyczne i ostre jak brzytwa ostrza są przeznaczone do krojenia ryb i usuwania ości. Noże do trybowanialepszą opcją do twardszych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy kurczak.

Jak ostrzy się nóż do filetowania ryb?

Elastyczne ostrze noża do filetowania wymaga innego rodzaju honowania niż inne noże ze względu na swoją elastyczność. Nóż do filetowania jest ostrzony od czubka do pięty, w przeciwieństwie do innych noży, które są ostrzone od pięty do czubka.

Aby uzyskać idealną ostrzałkę do noża do filetowania, zapoznaj się z naszą kolekcją ostrzałek do noży.

Co wyróżnia dobry nóż do filetowania?

  • materiał - upewnij się, że wybierasz nóż wysokiej jakości z ostrzem, które nie rdzewieje łatwo
  • długość ostrza - jedną z najważniejszych cech noża do filetowania jest jego długość. Długość noża powinna jednak zależeć od wielkości najczęściej przyrządzanych ryb. Wybierz nóż z dłuższym ostrzem do większych ryb i krótszym do małych połowów
  • cienkie i elastyczne ostrze - odpowiedni stopień elastyczności ostrza pozwoli z łatwością przeciąć filet i wykonać precyzyjne cięcia

W sklepie Kulina znajdziesz duży wybór wysokiej jakości noży do filetowania od znanych producentów, takich jak Wusthof i Wusthof Forged a jeśli lubisz ryby, koniecznie sprawdź naszą kolekcję noży do łososia oraz sztućców do owoców morza i ryb.

Możesz również przeczytać nasz przewodnik zakupowy, jak wybrać idealne noże do swojej kuchni tutaj.

Jak dbać o nóż do filetowania?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do filetowania służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż