Noże do łososia

2 pozycji razem

Noże do łososia - przygotowywanie dużych ryb bez ich uszkadzania

Czy nóż do łososia jest czymś, czego potrzebuję w mojej kuchni?

Filetowanie, krojenie i skórowanie większych ryb, takich jak łosoś, tuńczyk czy morszczuk, wymaga użycia specjalistycznego noża, więc jeśli regularnie przygotowujesz tego typu ryby, dobrym pomysłem może być zakup odpowiedniego noża do łososia. Ten typ noża posiada cienkie, elastyczne i ostre ostrze odługości około 30 cm, które można łatwo wsunąć między skórę a mięso ryby bez rozrywania go lub rozdarcia, jak to może mieć miejsce w przypadku użycia konwencjonalnego noża szefa kuchni lub noża do chleba.

Nóż do łososia jest również idealny do krojenia ultracienkich plastrów wędzonego łososia, ponieważ struktura ostrza zapobiega przywieraniu surowej ryby.

Jaki jest najłatwiejszy sposób na oskórowanie łososia?

Skóra łososia może być smażona na gorącej patelni, aż stanie się chrupiąca i pyszna, jednak jeśli chcesz filetować łososia, skorzystaj z poniższych instrukcji:

  • Usuń ości z łososia. Przed sprzedażą łosoś jest zwykle krojony na kawałki i pozbawiony ości przez sprzedawców ryb, ale upewnij się, że łosoś nie ma ości, sprawdzając go ponownie. Ości szpilki będą odsłonięte, co ułatwi ich usunięcie, jeśli położysz łososia stroną do dołu nad brzegiem miski.
  • Umieścić łososia skórą do dołu na desce do krojenia
  • Wykonaj małe nacięcie między skórą a mięsem i umieść łososia lub inny ostry nóż między skórą a mięsem. Przytrzymaj rybę mocno za skórę, skieruj nóż w dół w kierunku skóry i powoli wsuń nóż między skórę a mięso.
  • Obróć nóż tak, aby był równoległy do deski do krojenia i trzymając jedną ręką mocno skórę łososia, użyj drugiej, aby przeciąć mięso łososia w przeciwnym kierunku, oddzielając skórę łososia od mięsa łososia. Upewnij się, że nie wcinasz się zbyt głęboko w miąższ, trzymając nóż równolegle do deski do krojenia, jak najbliżej skórki.

Noże do łososia to świetni pomocnicy kuchenni, a jeśli są to noże wysokiej jakości, będą służyć przez lata. Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, pozostają ostre i wolne od rdzy przez bardzo długi czas. W sklepie Kulina można znaleźć najwyższej jakości noże do łososia renomowanych marek, takich jak Zwilling i Wüsthof.

Jak dbać o nóż do łososia?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do łososia służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóż do łososia oddzielnie (jeśli to możliwe, używaj etui na nóż)
  • regularnie ostrzyć nóż