Noże do plastrowania

17 pozycji razem
Nóż do krojenia CLASSIC 18 cm, Wüsthof
Akce Sticker
461 zł –9 %
415 zł
WU455018
Nóż do krojenia CLASSIC 26 cm, Wüsthof
Akce Sticker
554 zł –9 %
499 zł
WU452226
Nóż do krojenia GOURMET 16 cm, Zwilling
Akce Sticker
221 zł –23 %
169 zł
ZW36110161
Nóż do krojenia GOURMET 20 cm, Zwilling
Akce Sticker
219 zł –24 %
166 zł
ZW36110201
Nóż do wykrawania KINEO 20 cm, WMF
Akce Sticker
239 zł –20 %
190 zł
WM1896196032
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
Akce Sticker
451 zł –19 %
361 zł
FDCK8195621

Noże do krojenia - ostre noże do krojenia i rzeźbienia

Co to jest nóż do plastrowania?

Nóż do krojenia to długi nóż o cienkim ostrzu ze spiczastym lub zakrzywionym czubkiem, przeznaczony do cienkiego krojenia różnych rodzajów żywności. Noże do krojenia są dość uniwersalne, ale możesz też chcieć kupić specjalne noże do krojenia szynki, sera lub chleba.

Mimo że większość noży do krojenia ma ostre jak brzytwa krawędzie, nie należy ich używać do przecinania kości lub twardszych produktów spożywczych.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze nóż do plastrowania?

W sklepie Kulina znajdziesz wiele wysokiej jakości noży do krojenia takich producentów jak Wusthof, Zwilling, Dellinger czy F.DICK. Przy wyborze noża należy wziąć pod uwagę:

  • jakość stali - materiał noża do krojenia powinien być zawsze brany pod uwagę. Wybierz wysokiej jakości model ze stali nierdzewnej, ponieważ gwarantuje on najlepszą wydajność i trwałość.
  • długość ostrza - w zależności od tego, co chcesz kroić nożem, wybierz ostrze o odpowiedniej długości, aby uzyskać idealne, cienkie plastry.
  • komfort rękojeści - upewnij się, że nóż jest wygodny i zapewnia pewny chwyt

Jak dbać o nóż do krojenia?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do krojenia służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży
  • używać deska do krojenia która jest przyjazna dla noży