Noże do plastrowania

2 pozycji razem
Nóż do wykrawania KINEO 20 cm, WMF
239 zł –16 %
200 zł
WM1896196032
Nóż do plastrowania PROFESSIONAL "S" 20 cm, Zwilling
485 zł –9 %
440 zł
ZW31020200

Noże do krojenia - ostre noże do krojenia i rzeźbienia

Co to jest nóż do plastrowania?

Nóż do krojenia to długi nóż o cienkim ostrzu ze spiczastym lub zakrzywionym czubkiem, przeznaczony do cienkiego krojenia różnych rodzajów żywności. Noże do krojenia są dość uniwersalne, ale możesz też chcieć kupić specjalne noże do krojenia szynki, sera lub chleba.

Mimo że większość noży do krojenia ma ostre jak brzytwa krawędzie, nie należy ich używać do przecinania kości lub twardszych produktów spożywczych.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze nóż do plastrowania?

W sklepie Kulina znajdziesz wiele wysokiej jakości noży do krojenia takich producentów jak Wusthof, Zwilling, Dellinger czy F.DICK. Przy wyborze noża należy wziąć pod uwagę:

  • jakość stali - materiał noża do krojenia powinien być zawsze brany pod uwagę. Wybierz wysokiej jakości model ze stali nierdzewnej, ponieważ gwarantuje on najlepszą wydajność i trwałość.
  • długość ostrza - w zależności od tego, co chcesz kroić nożem, wybierz ostrze o odpowiedniej długości, aby uzyskać idealne, cienkie plastry.
  • komfort rękojeści - upewnij się, że nóż jest wygodny i zapewnia pewny chwyt

Jak dbać o nóż do krojenia?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do krojenia służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży
  • używać deska do krojenia która jest przyjazna dla noży