Noże do szpikowania

24 pozycji razem
Nóż do szpikowania IKON 9 cm, Wüsthof
692 zł
WU498609
Nóż do szpikowania CLASSIC 9 cm, Wüsthof
321 zł
WU406609
Nóż do szpikowania GOURMET 12 cm, Wüsthof
140 zł
WU1035048112
Nóż do szpikowania IKON 12 cm, Wüsthof
739 zł
WU498612
Nóż do szpikowania 10 cm, Zwilling
345 zł –24 %
260 zł
ZW38400101
Nóż do szpikowania CLASSIC IKON 9 cm, Wüsthof
413 zł
WU408609
Nóż do szpikowania CLASSIC 10 cm, Wüsthof
349 zł
WU406610
Nóż do dziobania Twin Grip XS Zwilling 9 cm
52 zł –15 %
44 zł
ZW38601090
Nóż do szpikowania ALPHA OAK 13 cm, brązowy, Güde
412 zł
GUDEE76413
Nóż do szpikowania DELTA GRENADILL 10 cm, brązowy, Güde GUDED76410
Nóż do szpikowania KAPPA 10 cm, srebrny, Güde
351 zł
GUDE76410
Nóż do szpikowania ALPHA BRICOLE DI VENEZIA 10 cm, brązowy, Güde GUDEV76410
Nóż do szpikowania CLASSIC LINE 10 cm, WMF
122 zł –16 %
102 zł
WM1874536030
Nóż do szpikowania FOUR STAR 8 cm, Zwilling
254 zł –24 %
193 zł
ZW31070081
Nóż do szpikowania TWIN GOURMET 10 cm, Zwilling
117 zł
ZW31620100
Nóż do szpikowania ALPHA MIKARTA 10 cm, czerwony, Güde
399 zł –8 %
366 zł
GUDEM76410
Nóż do szpikowania 12 cm, czarny, Victorinox
124 zł –5 %
117 zł
VN5200312
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 10 cm, zielony, Zwilling
45 zł –13 %
39 zł
ZW38094101
Nóż do szpikowania GOURMET 10 cm, Zwilling
164 zł –17 %
136 zł
ZW36110101
Mały nóż do warzyw CLASSIC IKON 12 cm, Wüsthof
461 zł
WU4086012
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 9 cm, żółty, Zwilling
45 zł –15 %
38 zł
ZW38091081
Nóż do szpikowania TWIN CHEF 2 10 cm, Zwilling
133 zł
ZW34910101

Noże do smalcu - łatwe krojenie kawałków mięsa

Co to jest nóż do smalcu?

Nóż do smalcu zwany również "nożem do krojenia" to cienki, gładki nóż o doskonałej jakości cięcia i spiczastym ostrzu o długości 17 cm. Jest to idealny nóż dla:

  • krojenie czerwonego mięsa lub drobiu
  • precyzyjne krojenie surowych lub gotowanych filetów
  • krojenie plastrów o równej grubości
  • smalec

W sklepie Kulina znajdziesz profesjonalne noże do smalcu marki Zwilling, Wusthof lub WMFwykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej wysokiej jakości.

Jak robi się smalec?

Smalec to technika kulinarna stosowana do przygotowywania dużych kawałków mięsa. Polega ona na wplataniu długich pasków tłuszczu w mięso za pomocą specjalnego noża zwanegonożem do smalcu . Dzięki lądowaniu, gdy tłuszcz topi się podczas procesu gotowania, pieczeń lub żeberka będą bardziej wilgotne, miękkie i bardziej aromatyczne.

Po odcięciu pasków tłuszczu, włóż smalec do zamrażarki przed rozpoczęciem smalcowania - paski będą łatwiejsze do włożenia do mięsa po ich zestaleniu.

Jak dbać o nóż do smalcu?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do smalcu służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży

Jeśli często przygotowujesz mięso w swojej kuchni, możesz również sprawdzić naszą ofertę noży do trybowania i filetowania.