odpocet
5 Dni
15 Godzin
54 Minut
31 Sekund

Noże do szpikowania

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
7 pozycji razem
10 cm - 10 cmUsuń filtry
Nóż do szpikowania TWIN CHEF 2 10 cm, Zwilling
137 zł
ZW34910101
Nóż do szpikowania CLASSIC LINE 10 cm, WMF
–17 %
98 zł
119 zł
WM1874536030
Nóż do szpikowania CLASSIC 10 cm, Wüsthof
339 zł
WU406610
Nóż do szpikowania TWIN GOURMET 10 cm, Zwilling
117 zł
ZW31620100
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 10 cm, turkusowy, Zwilling
–17 %
39 zł
47 zł
ZW38160100
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 10 cm, zielony, Zwilling
–7 %
39 zł
42 zł
ZW38094101
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 10 cm, Zwilling
51 zł
ZW38720100

Noże do smalcu - łatwe krojenie kawałków mięsa

Co to jest nóż do smalcu?

Nóż do smalcu zwany również "nożem do krojenia" to cienki, gładki nóż o doskonałej jakości cięcia i spiczastym ostrzu o długości 17 cm. Jest to idealny nóż dla:

  • krojenie czerwonego mięsa lub drobiu
  • precyzyjne krojenie surowych lub gotowanych filetów
  • krojenie plastrów o równej grubości
  • smalec

W sklepie Kulina znajdziesz profesjonalne noże do smalcu marki Zwilling, Wusthof lub WMFwykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej wysokiej jakości.

Jak robi się smalec?

Smalec to technika kulinarna stosowana do przygotowywania dużych kawałków mięsa. Polega ona na wplataniu długich pasków tłuszczu w mięso za pomocą specjalnego noża zwanegonożem do smalcu . Dzięki lądowaniu, gdy tłuszcz topi się podczas procesu gotowania, pieczeń lub żeberka będą bardziej wilgotne, miękkie i bardziej aromatyczne.

Po odcięciu pasków tłuszczu, włóż smalec do zamrażarki przed rozpoczęciem smalcowania - paski będą łatwiejsze do włożenia do mięsa po ich zestaleniu.

Jak dbać o nóż do smalcu?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do smalcu służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży

Jeśli często przygotowujesz mięso w swojej kuchni, możesz również sprawdzić naszą ofertę noży do trybowania i filetowania.