Noże do szpikowania
Noże do smalcu - łatwe krojenie kawałków mięsa
Co to jest nóż do smalcu?
Nóż do smalcu zwany również "nożem do krojenia" to cienki, gładki nóż o doskonałej jakości cięcia i spiczastym ostrzu o długości 17 cm. Jest to idealny nóż dla:
- krojenie czerwonego mięsa lub drobiu
- precyzyjne krojenie surowych lub gotowanych filetów
- krojenie plastrów o równej grubości
- smalec
W sklepie Kulina znajdziesz profesjonalne noże do smalcu marki Zwilling, Wusthof lub WMFwykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej wysokiej jakości.
Jak robi się smalec?
Smalec to technika kulinarna stosowana do przygotowywania dużych kawałków mięsa. Polega ona na wplataniu długich pasków tłuszczu w mięso za pomocą specjalnego noża zwanegonożem do smalcu . Dzięki lądowaniu, gdy tłuszcz topi się podczas procesu gotowania, pieczeń lub żeberka będą bardziej wilgotne, miękkie i bardziej aromatyczne.
Po odcięciu pasków tłuszczu, włóż smalec do zamrażarki przed rozpoczęciem smalcowania - paski będą łatwiejsze do włożenia do mięsa po ich zestaleniu.
Jak dbać o nóż do smalcu?
Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do smalcu służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:
- noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
- jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
- aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
- nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
- regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży
Jeśli często przygotowujesz mięso w swojej kuchni, możesz również sprawdzić naszą ofertę noży do trybowania i filetowania.