Noże do szpikowania

20 pozycji razem
Nóż do szpikowania IKON 12 cm, Wüsthof
Promocja
739 zł –10 %
665 zł
WU498612
Nóż do szpikowania IKON 9 cm, Wüsthof
Promocja
692 zł –10 %
622 zł
WU498609
Nóż do szpikowania CLASSIC 9 cm, Wüsthof
Promocja
321 zł –10 %
288 zł
WU406609
Nóż do szpikowania GOURMET 12 cm, Wüsthof
Promocja
159 zł –10 %
143 zł
WU1035048112
Nóż do szpikowania FOUR STAR 8 cm, Zwilling
Promocja
254 zł –29 %
178 zł
ZW31070081
Nóż do szpikowania FOUR STAR 10 cm, Zwilling
Promocja
254 zł –26 %
187 zł
ZW31070101
Nóż do dziobania Twin Grip XS Zwilling 9 cm
Promocja
52 zł –28 %
37 zł
ZW38601090
Nóż do szpikowania CLASSIC 10 cm, Wüsthof
Promocja
349 zł –10 %
314 zł
WU406610
Nóż do szpikowania 10 cm, Zwilling
Promocja
345 zł –27 %
249 zł
ZW38400101
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 10 cm, Zwilling
Promocja
52 zł –26 %
38 zł
ZW38720100

Noże do smalcu - łatwe krojenie kawałków mięsa

Co to jest nóż do smalcu?

Nóż do smalcu zwany również "nożem do krojenia" to cienki, gładki nóż o doskonałej jakości cięcia i spiczastym ostrzu o długości 17 cm. Jest to idealny nóż dla:

  • krojenie czerwonego mięsa lub drobiu
  • precyzyjne krojenie surowych lub gotowanych filetów
  • krojenie plastrów o równej grubości
  • smalec

W sklepie Kulina znajdziesz profesjonalne noże do smalcu marki Zwilling, Wusthof lub WMFwykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej wysokiej jakości.

Jak robi się smalec?

Smalec to technika kulinarna stosowana do przygotowywania dużych kawałków mięsa. Polega ona na wplataniu długich pasków tłuszczu w mięso za pomocą specjalnego noża zwanegonożem do smalcu . Dzięki lądowaniu, gdy tłuszcz topi się podczas procesu gotowania, pieczeń lub żeberka będą bardziej wilgotne, miękkie i bardziej aromatyczne.

Po odcięciu pasków tłuszczu, włóż smalec do zamrażarki przed rozpoczęciem smalcowania - paski będą łatwiejsze do włożenia do mięsa po ich zestaleniu.

Jak dbać o nóż do smalcu?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do smalcu służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży

Jeśli często przygotowujesz mięso w swojej kuchni, możesz również sprawdzić naszą ofertę noży do trybowania i filetowania.