odpocet
5 Dni
4 Godziny
49 Minut
46 Sekund

Noże do szpikowania

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
6 pozycji razem
10 cm - 10 cmUsuń filtry
215804 spikovaci nuz all star 10 cm cerne logo zwilling
–40 %
147 zł
249 zł
ZW1020437
Nóż do szpikowania CLASSIC LINE 10 cm, WMF
–17 %
98 zł
119 zł
WM1874536030
Nóż do szpikowania ALPHA BRICOLE DI VENEZIA 10 cm, brązowy, Güde GUDEV76410
Nóż do szpikowania ALPHA MIKARTA 10 cm, czerwony, Güde GUDEM76410
Nóż do szpikowania CLASSIC 10 cm, Wüsthof
339 zł
WU406610
210904 spikovaci nuz kappa 10 cm stribrna gude solingen
351 zł
GUDE76410

Noże do smalcu - łatwe krojenie kawałków mięsa

Co to jest nóż do smalcu?

Nóż do smalcu zwany również "nożem do krojenia" to cienki, gładki nóż o doskonałej jakości cięcia i spiczastym ostrzu o długości 17 cm. Jest to idealny nóż dla:

  • krojenie czerwonego mięsa lub drobiu
  • precyzyjne krojenie surowych lub gotowanych filetów
  • krojenie plastrów o równej grubości
  • smalec

W sklepie Kulina znajdziesz profesjonalne noże do smalcu marki Zwilling, Wusthof lub WMFwykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej wysokiej jakości.

Jak robi się smalec?

Smalec to technika kulinarna stosowana do przygotowywania dużych kawałków mięsa. Polega ona na wplataniu długich pasków tłuszczu w mięso za pomocą specjalnego noża zwanegonożem do smalcu . Dzięki lądowaniu, gdy tłuszcz topi się podczas procesu gotowania, pieczeń lub żeberka będą bardziej wilgotne, miękkie i bardziej aromatyczne.

Po odcięciu pasków tłuszczu, włóż smalec do zamrażarki przed rozpoczęciem smalcowania - paski będą łatwiejsze do włożenia do mięsa po ich zestaleniu.

Jak dbać o nóż do smalcu?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do smalcu służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży

Jeśli często przygotowujesz mięso w swojej kuchni, możesz również sprawdzić naszą ofertę noży do trybowania i filetowania.

Ostatnio oglądane

MINIX TV: Ted Lasso - Ted Lasso
16,99 €