Noże do warzyw
Noże do warzyw - małe i poręczne
Czym są noże do warzyw?
Noże do warzyw to małe, poręczne noże o krótkich ostrzach z zaostrzonym, czasem lekko zakrzywionym czubkiem. Są one używane do obierania lub krojenia małych owoców i warzyw, więc jeśli szukasz noża do cięcia, siekania lub krojenia dużych warzyw, użyj noża szefa kuchni lub noża Santoku.
Do czego służą małe noże do warzyw?
Noże do warzyw mogą być używane do wielu zadań kulinarnych i składników. Można ich używać do:
- obieranie małych owoców i warzyw
- wycinanie skaz
- obieranie zielonej cebuli lub czosnku
- przycinanie małych warzyw
- krojenie małych owoców
- wycinanie kształtów warzyw
W sklepie Kulina znajdziesz wiele noży do warzyw wyprodukowanych przez sprawdzone marki, takie jak Wusthof, Zwilling, WMF (zobacz najlepiej sprzedające się noże do warzyw tutaj). Jeśli szukasz więcej noży do swojej kuchni, przeczytaj nasz ostateczny przewodnik po zakupie noża tutaj Jeśli wolisz obierać warzywa za pomocą obieraczki, sprawdź naszą ofertę wysokiej jakości obieraczek do warzyw.
Jak dbać o noże do warzyw?
Jeśli zainwestowałeś pieniądze w nóż do warzyw, z pewnością chcesz, aby służyły one przez wieki, więc upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:
- noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
- jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
- aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
- przechowuj noże oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
- regularnie ostrzyć noże