Noże do wędlin

1 pozycji razem
Nóż do wędlin CRAFTER 20 cm, Wüsthof
Akce
836 zł –10 %
752 zł
WU1010800720

Noże do szynki - pokrój szynkę jak profesjonalista

Co to jest nóż do szynki?

Nóż do szynki - profesjonalny nóż do krojenia szynki - przypomina nóż do trybowania lub filetowania. Ostrze jest długie, wąskie i tylko trochę elastyczne. Ułatwia to cięcie nożem. Długość ostrza wynosi od 20 do 32 cm. Dzięki długiemu ostrzu można wykonać cięcie jednym ruchem. Elastyczne ostrze umożliwia dopasowanie noża do powierzchni szynki, zapewniając niezwykle precyzyjne cięcie.

W sklepie Kulina oferujemy wysokiej jakości noże do szynki renomowanych producentów, takich jak Zwilling i Wusthof, dostępne w różnych rozmiarach.

Co należy wziąć pod uwagę przy zakupie nowego noża do szynki?

Istnieje szereg charakterystycznych cech, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie nowego noża do szynki.

  • Ostrze

Długość noża do szynki powinna być wystarczająca do pokrycia całego obszaru cięcia. Noże do szynek powinny mieć długość od 16 do 32 centymetrów. Ich ostrza są wąskie i często posiadają małe rowki, które zapobiegają przywieraniu plastrów. Niektóre mają zaokrąglone końcówki i przypominają nóż do łososia, a inne mają ostry, spiczasty czubek.

  • Uchwyt

Rękojeść noża do szynki powinna być niezwykle wygodna i zapewniać pewny chwyt. Powinna być antypoślizgowa i wystarczająco szeroka, aby zmieścić się w dłoni i zapewnić pewny chwyt.

Jak dbać o nóż do szynki?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twój nóż do szynki służył przez wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz nóż za pomocą ostrzałki do noży - Umieść ostrze noża nad ostrzałką pod kątem 15 stopni i przesuń ją wzdłuż ostrza od końca do końca. Kierunek tego ruchu musi być stały przez cały czas
  • użyj deski do krojenia, która jest przyjazna dla noża i wystarczająco duża, aby pomieścić szynkę, którą chcesz pokroić

Podczas krojenia szynki może być również potrzebny widelec do mięsa.