odpocet
5 Dni
23 Godzin
1 Minuta
6 Sekund

Noże japońskie

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
40 pozycji razem
MIYABI Usuń filtry
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 6000MCT 13 cm, Miyabi
988 zł
MB34072131
Nóż japoński NAKIRI 5000FCD 17 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34685171
Japoński nóż do warzyw KUDAMONO 4000FC 9 cm, Miyabi
603 zł
MB33950091
Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 180 zł
MB34388181
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000MCD 67 20 cm, klon, Miyabi MB34401201
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
983 zł
MB34681161
Nóż japoński SHOTOH 5000FCD 9 cm, MIYABI
628 zł
MB34680091
Japoński Nóż Santoku 4000FC 18 cm, Miyabi
794 zł
MB33957181
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000FCD 13 cm, Miyabi
769 zł
MB34680131
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 9 cm, Miyabi
1 381 zł
MB34372091
Japoński nóż do warzyw KUDAMONO 7000D 9 cm, Miyabi
656 zł
MB34541091
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 120 zł
MB34374181
Kategory
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 7000D 13 cm, Miyabi
757 zł
MB34542131
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 5000MCD 24 cm, Miyabi
2 120 zł
MB34378241
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 16 cm, MIYABI
1 146 zł
MB34073161
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 6000MCT 24 cm, Miyabi
1 460 zł
MB34078241
Nóż Santoku 6000MCT 18 cm, Miyabi
1 404 zł
MB34074181
Japoński nóż do chleba 5000FCD 24 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34686241
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 6000MCT 9 cm, Miyabi
831 zł
MB34072091
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 20 cm, Miyabi
1 404 zł
MB34073201
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 4000FC 24 cm, Miyabi MB33950241
Japoński nóż do chleba 6000MCT 23 cm, Miyabi
1 411 zł
MB34076231
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 4000FC 20 cm, Miyabi
794 zł
MB33951201
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 20 cm, Miyabi
1 136 zł
MB34543201
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż