odpocet
6 Dni
1 Godzina
54 Minut
52 Sekund

Noże japońskie

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
22 pozycji razem
Dellinger Usuń filtry
Serbski nóż kuchenny VG-10 ZED ONE 19,5 cm, Dellinger
1 120 zł
DNGRSXLKH35
Nóż szefa kuchni BBQ MAX SANDVIK RED NORTHERN SUN 21 cm, Dellinger DNGRKH206
Nóż do warzyw SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 17 cm, Dellinger DNGRKHOK7C
Japoński nóż szefa kuchni PETTY 15 cm, Dellinger
981 zł
DNGRSXL9302
210451 japonsky nuz gyuto harukaze professional 20 cm cerna dellinger DNGR8594195884092
Japoński nóż szefa kuchni SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
1 560 zł
DNGRSXL9309
Nóż do warzyw NAKIRI 17 cm, Dellinger
140 zł
DNGRSXLPO2500200
Nóż szefa kuchni CHEF MANMOSU 23 cm, Dellinger
789 zł
DNGRSXLKH108
Nóż szefa kuchni GOLD CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger DNGRKH166
Nóż szefa kuchni BROWN CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger DNGRKH167
Japoński nóż szefa kuchni SAKIMARU 27 cm, palisander, Dellinger DNGRXZF270
Kategory
Nóż szefa kuchni BLUE CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger DNGRKH164
Nóż szefa kuchni RED CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
561 zł
DNGRKH165
Japoński nóż do chleba BREAD SAMURAI 19,5 cm, Dellinger DNGRSXLKHP8B
Japoński nóż szefa kuchni KANETSUGU MIYABI ISSHIN 21 cm, Dellinger DNGRSXL2005
Nóż do krojenia KITA NORTH DAMASCUS 20,5 cm, Dellinger DNGRSXLKH134
Nóż japoński RESIN FUTURE 15 cm, czerwony, Dellinger
309 zł
DNGRH192
Nóż japoński RESIN FUTURE 15 cm, niebieski, Dellinger DNGRH190
Nóż szefa kuchni SAMURAI 20 cm, Dellinger
578 zł
DNGRSXLKHP8

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż