odpocet
3 Dni
17 Godzin
10 Minut
39 Sekund

Noże japońskie

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
25 pozycji razem
Japoński nóż Usuń filtry
Japoński nóż szefa kuchni SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
–20 %
1 248 zł
1 560 zł
Promo
DNGRSXL9309
Nóż japoński CHAI DAO DAMASCUS 16 cm, brązowy, Güde
–15 %
8 528 zł
10 034 zł
Promo
GUDEDA774216
Japoński nóż szefa kuchni SAKIMARU 27 cm, palisander, Dellinger DNGRXZF270
Japoński nóż szefa kuchni KANETSUGU MIYABI ISSHIN 21 cm, Dellinger
–20 %
DNGRSXL2005
Nóż szefa kuchni BBQ MAX SANDVIK RED NORTHERN SUN 21 cm, Dellinger
–20 %
392 zł
491 zł
Promo
DNGRKH206
Serbski nóż kuchenny VG-10 ZED ONE 19,5 cm, Dellinger
–20 %
896 zł
1 120 zł
Promo
DNGRSXLKH35
Nóż szefa kuchni BROWN CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
–20 %
448 zł
561 zł
Promo
DNGRKH167
Nóż szefa kuchni GOLD CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
–20 %
448 zł
561 zł
Promo
DNGRKH166
Nóż do krojenia KITA NORTH DAMASCUS 20,5 cm, Dellinger
–20 %
448 zł
561 zł
Promo
DNGRSXLKH134
Nóż szefa kuchni BBQ MAX SANDVIK GREEN NORTHERN SUN 21 cm,Dellinger
–20 %
DNGRKH173
Nóż japoński GYUTO/CHEF KANETSUN E TSUCHIME 18 cm, brązowy, Dellinger
–20 %
DNGRKC951
Kategory
Nóż do warzyw NAKIRI 17 cm, Dellinger
–20 %
112 zł
140 zł
Promo
DNGRSXLPO2500200
Nóż do warzyw SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 17 cm, Dellinger
–20 %
406 zł
508 zł
Promo
DNGRKHOK7C
Nóż japoński RESIN FUTURE 15 cm, czerwony, Dellinger
–20 %
247 zł
309 zł
Promo
DNGRH192
Nóż szefa kuchni BLUE CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
–20 %
439 zł
549 zł
Promo
DNGRKH164
210451 japonsky nuz gyuto harukaze professional 20 cm cerna dellinger
–20 %
560 zł
701 zł
Promo
DNGR8594195884092
Nóż japoński Nakiri CLASSIC IKON 17 cm, Wüsthof
–15 %
572 zł
673 zł
Promo
WU1030332617
Nóż szefa kuchni RED CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
–20 %
448 zł
561 zł
Promo
DNGRKH165
Japoński nóż do chleba BREAD SAMURAI 19,5 cm, Dellinger
–20 %
392 zł
491 zł
Promo
DNGRSXLKHP8B
Japoński nóż szefa kuchni PETTY 15 cm, Dellinger
–20 %
784 zł
981 zł
Promo
DNGRSXL9302
Nóż japoński RESIN FUTURE 15 cm, niebieski, Dellinger
–20 %
247 zł
309 zł
Promo
DNGRH190
Nóż japoński SHOTOH 13 cm, brązowy, Lion Sabatier
–20 %
82 zł
103 zł
Promo
LS3502346
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż