odpocet
3 Dni
18 Godzin
54 Minut
11 Sekund

Noże japońskie

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
43 pozycji razem
Nóż japoński i Santoku Usuń filtry
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
–10 %
884 zł
983 zł
Promo
MB34681161
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 7000D 13 cm, Miyabi
–10 %
681 zł
757 zł
Promo
MB34542131
Japoński tasak NAKIRI 4000FC 17 cm, Miyabi
–10 %
714 zł
794 zł
Promo
MB33952171
Japoński nóż Shotoh 5000MCD 67 13 cm, klon, Miyabi
–10 %
1 538 zł
1 709 zł
Promo
MB34400131
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 13 cm, Miyabi
–10 %
1 440 zł
1 600 zł
Promo
MB34372131
Nóż japoński SHOTOH 5000FCD 9 cm, MIYABI
–10 %
565 zł
628 zł
Promo
MB34680091
Japoński Nóż Santoku 4000FC 18 cm, Miyabi
–10 %
714 zł
794 zł
Promo
MB33957181
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 4000FC 13 cm, Miyabi
–10 %
634 zł
705 zł
Promo
MB33951141
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 4000FC 20 cm, Miyabi
–10 %
714 zł
794 zł
Promo
MB33951201
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 14 cm, Miyabi
–10 %
1 449 zł
1 610 zł
Promo
MB34381141
Japoński nóż Gyutoh 5000FCD 20 cm, Miyabi
–10 %
1 006 zł
1 118 zł
Promo
MB34681201
Japoński Nóż Santoku 17 cm, Victorinox
–15 %
318 zł
375 zł
Promo
VN6852017G
Kategory
Japoński nóż tanto RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
–15 %
390 zł
459 zł
Promo
FDCK8175321
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 5000MCD 24 cm, Miyabi
–10 %
1 908 zł
2 120 zł
Promo
MB34378241
Nóż japoński GOURMET 17 cm, Wüsthof
361 zł
WU1035046017
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 20 cm, Miyabi
–10 %
1 263 zł
1 404 zł
Promo
MB34073201
Nóż japoński NAKIRI 5000FCD 17 cm, Miyabi
–10 %
1 006 zł
1 118 zł
Promo
MB34685171
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 24 cm, 4000FC, Miyabi
–10 %
763 zł
848 zł
Promo
MB33951241
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 5000MCD 67 24 cm, klon, Miyabi
–10 %
1 995 zł
2 217 zł
Promo
MB34400241
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 6000MCT 13 cm, Miyabi
–10 %
889 zł
988 zł
Promo
MB34072131
Japoński nóż do warzyw SEBRA 17,5 cm, Forged
–20 %
260 zł
325 zł
Promo
FORGEDSDV623460
Japoński nóż Gyutoh 5000MCD 24 cm, Miyabi
–10 %
2 096 zł
2 329 zł
Promo
MB34373241
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 16 cm, MIYABI
–10 %
1 031 zł
1 146 zł
Promo
MB34073161
Japoński nóż Santoku FIBRE KARBON 2 17 cm, de Buyer
–42 %
289 zł
499 zł
Promo
DB428117
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż