Noże japońskie

49 pozycji razem
Japoński nóż Nakiri 5000MCD 17 cm, Miyabi
2 217 zł
MB34375171
Japoński nóż do warzyw BRUTE 17,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV304136
Japoński nóż Gyutoh 5000MCD 24 cm, Miyabi
2 329 zł
MB34373241
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 217 zł
MB34374181
Japoński nóż tanto RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
498 zł
FDCK8175321
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 4000FC 13 cm, Miyabi
705 zł
MB33951141
Japoński Nóż Santoku 4000FC 18 cm, Miyabi
794 zł
MB33957181
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 24 cm, 4000FC, Miyabi
848 zł
MB33951241
Nóż japoński GOURMET 17 cm, Wüsthof
371 zł
WU1035046017
Nóż japoński CLASSIC 17 cm, Wüsthof
478 zł
WU1030131217
Japoński nóż Santoku 5000FCD 18 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34684181
Japoński nóż Santoku 7000D 18 cm, Miyabi
1 136 zł
MB34544181
Japoński nóż do krojenia CHUTOH 7000D 16 cm, MIYABI
910 zł –14 %
778 zł
MB34542161
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 5000FCD 24 cm, Miyabi
1 120 zł
MB34680241
Nóż japoński NAKIRI 5000FCD 17 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34685171
Nóż Santoku 6000MCT 18 cm, Miyabi
1 404 zł
MB34074181
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 20 cm, Miyabi
1 136 zł
MB34543201
Japoński nóż Gyutoh 5000FCD 20 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34681201
Japoński nóż Shotoh 5000MCD 67 13 cm, klon, Miyabi
1 781 zł
MB34400131
Japoński tasak NAKIRI 4000FC 17 cm, Miyabi
794 zł –7 %
735 zł
MB33952171
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 14 cm, Miyabi
1 709 zł
MB34381141
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000FCD 13 cm, Miyabi
769 zł –7 %
713 zł
MB34680131
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
983 zł –6 %
924 zł
MB34681161
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 13 cm, Miyabi
1 600 zł –6 %
1 489 zł
MB34372131
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż