Noże japońskie

14 pozycji razem
Nóż japoński KIRITSUKE SUPER GOU YPSILON 20 cm, czarny, Yaxell YAX37234
Nóż japoński NAKIRI RAN PLUS 18 cm, czarny, Yaxell
997 zł –7 %
920 zł
YAX36604
Nóż japoński Nakiri CLASSIC IKON 17 cm, Wüsthof
692 zł
WU1030332617
Nóż japoński GOURMET 17 cm, Wüsthof
371 zł
WU1035046017
Nóż japoński CLASSIC 17 cm, Wüsthof
478 zł
WU1030131217
Chiński nóż ZEN 18 cm, czarny, Yaxell
1 155 zł –15 %
980 zł
YAX35519
Nóż japoński KIRITSUKE RAN PLUS 20 cm, czarny, Yaxell
1 083 zł
YAX36634
Nóż japoński GYUTO HARUKAZE PROFESSIONAL 20 cm, czarny, Dellinger DNGR8594195884092
Japoński nóż szefa kuchni KIRITSUKE EYES 20 cm, Dellinger DNGRSXLKHAUS8K
Japoński tasak NAKIRI 4000FC 17 cm, Miyabi
794 zł –7 %
735 zł
MB33952171
Japoński nóż do chleba BREAD SAMURAI 19,5 cm, Dellinger
491 zł
DNGRSXLKHP8B
Nóż japoński KIRITSUKE ZEN 20 cm, czarny, Yaxell
822 zł –9 %
740 zł
YAX35534
Nóż Santoku CULLENS GERMAN SAMURAI 17 cm, Dellinger
157 zł
DNGRXZB13SS7
Nóż szefa kuchni GYUTO CLASSIC SANDAL WOOD 20 cm, Dellinger DNGRXZB9S8

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż