Noże japońskie

14 pozycji razem
Nóż szefa kuchni GOLD CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
620 zł
DNGRKH166
Nóż japoński CHAI DAO DAMASCUS 16 cm, brązowy, Güde
10 034 zł
GUDEDA774216
Nóż do warzyw SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 17 cm, Dellinger DNGRKHOK7C
Japoński nóż szefa kuchni SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
1 560 zł
DNGRSXL9309
Nóż do warzyw NAKIRI 17 cm, Dellinger
140 zł
DNGRSXLPO2500200
Nóż japoński SHOTOH 13 cm, brązowy, Lion Sabatier
105 zł
LS3502346
Nóż do krojenia KITA NORTH DAMASCUS 20,5 cm, Dellinger
561 zł
DNGRSXLKH134
Japoński nóż szefa kuchni PETTY 15 cm, Dellinger
981 zł
DNGRSXL9302
210448 japonsky nuz kiritsuke bunka octagonal 27 cm hneda dellinger DNGR8595705405981
Nóż szefa kuchni CHEF MANMOSU 23 cm, Dellinger
789 zł
DNGRSXLKH108
Japoński nóż szefa kuchni KANETSUGU MIYABI ISSHIN 21 cm, Dellinger DNGRSXL2005
Japoński Nóż Santoku 17 cm, Victorinox
642 zł
VN6852017G
Japoński nóż do warzyw SEBRA 17,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV623460

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż