odpocet
3 Dni
14 Godzin
45 Minut
35 Sekund

Noże japońskie

Pokaż filtry
Pokaż filtry
Sortuj według
73 pozycji razem
1 ks Usuń filtry
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
–10 %
884 zł
983 zł
Promo
MB34681161
Japoński nóż szefa kuchni SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
–20 %
1 248 zł
1 560 zł
Promo
DNGRSXL9309
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 7000D 13 cm, Miyabi
–10 %
681 zł
757 zł
Promo
MB34542131
Nóż japoński CHAI DAO DAMASCUS 16 cm, brązowy, Güde
–15 %
8 528 zł
10 034 zł
Promo
GUDEDA774216
Japoński tasak NAKIRI 4000FC 17 cm, Miyabi
–10 %
714 zł
794 zł
Promo
MB33952171
Japoński nóż Shotoh 5000MCD 67 13 cm, klon, Miyabi
–10 %
1 538 zł
1 709 zł
Promo
MB34400131
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 13 cm, Miyabi
–10 %
1 440 zł
1 600 zł
Promo
MB34372131
Nóż japoński SHOTOH 5000FCD 9 cm, MIYABI
–10 %
565 zł
628 zł
Promo
MB34680091
Japoński Nóż Santoku 4000FC 18 cm, Miyabi
–10 %
714 zł
794 zł
Promo
MB33957181
Japoński nóż szefa kuchni SAKIMARU 27 cm, palisander, Dellinger DNGRXZF270
Japoński nóż do warzyw KUDAMONO 7000D 9 cm, Miyabi
–10 %
590 zł
656 zł
Promo
MB34541091
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 4000FC 13 cm, Miyabi
–10 %
634 zł
705 zł
Promo
MB33951141
Kategory
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 4000FC 20 cm, Miyabi
–10 %
714 zł
794 zł
Promo
MB33951201
Nóż szefa kuchni CHEF MANMOSU 23 cm, Dellinger
–20 %
631 zł
789 zł
Promo
DNGRSXLKH108
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 14 cm, Miyabi
–10 %
1 449 zł
1 610 zł
Promo
MB34381141
Japoński nóż szefa kuchni KANETSUGU MIYABI ISSHIN 21 cm, Dellinger
–20 %
DNGRSXL2005
Japoński nóż Gyutoh 5000FCD 20 cm, Miyabi
–10 %
1 006 zł
1 118 zł
Promo
MB34681201
Japoński Nóż Santoku 17 cm, Victorinox
–15 %
318 zł
375 zł
Promo
VN6852017G
Nóż szefa kuchni BBQ MAX SANDVIK RED NORTHERN SUN 21 cm, Dellinger
–20 %
392 zł
491 zł
Promo
DNGRKH206
Serbski nóż kuchenny VG-10 ZED ONE 19,5 cm, Dellinger
–20 %
896 zł
1 120 zł
Promo
DNGRSXLKH35
Japoński nóż do warzyw KUDAMONO 4000FC 9 cm, Miyabi
–10 %
542 zł
603 zł
Promo
MB33950091
Nóż szefa kuchni BROWN CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
–20 %
448 zł
561 zł
Promo
DNGRKH167
Nóż szefa kuchni GOLD CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
–20 %
448 zł
561 zł
Promo
DNGRKH166
Nóż do krojenia KITA NORTH DAMASCUS 20,5 cm, Dellinger
–20 %
448 zł
561 zł
Promo
DNGRSXLKH134
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż