Noże japońskie

53 pozycji razem
Japoński nóż do chleba 5000MCD 23 cm, Miyabi
2 217 zł
MB34376231
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 4000FC 20 cm, Miyabi
794 zł
MB33951201
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 7000D 13 cm, Miyabi
801 zł
MB34542131
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
983 zł –6 %
924 zł
MB34681161
Nóż japoński Nakiri CLASSIC IKON 17 cm, Wüsthof
692 zł
WU1030332617
210451 japonsky nuz gyuto harukaze professional 20 cm cerna dellinger DNGR8594195884092
Nóż japoński CHAI DAO DAMASCUS 16 cm, brązowy, Güde
10 034 zł
GUDEDA774216
Japoński nóż do krojenia CHUTOH 5000MCD 16 cm, Miyabi
1 768 zł
MB34372161
Nóż japoński GOURMET 17 cm, Wüsthof
371 zł
WU1035046017
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 4000FC 24 cm, Miyabi
848 zł
MB33950241
Japoński nóż tanto RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
498 zł
FDCK8175321
Japoński nóż szefa kuchni PETTY 15 cm, Dellinger
981 zł –7 %
907 zł
DNGRSXL9302
Nóż do warzyw SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 17 cm, Dellinger DNGRKHOK7C
Japoński nóż do chleba 5000FCD 24 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34686241
Japoński nóż Gyutoh 5000MCD 24 cm, Miyabi
2 329 zł
MB34373241
210448 japonsky nuz kiritsuke bunka octagonal 27 cm hneda dellinger DNGR8595705405981
Nóż japoński NAKIRI RAN PLUS 18 cm, czarny, Yaxell
997 zł –7 %
920 zł
YAX36604
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 16 cm, MIYABI
1 146 zł
MB34073161
Japoński Nóż Santoku 17 cm, Victorinox
370 zł
VN6852017G
Nóż szefa kuchni BBQ MAX SANDVIK RED NORTHERN SUN 21 cm, Dellinger DNGRKH206
Nóż Santoku CULLENS GERMAN SAMURAI 17 cm, Dellinger
157 zł
DNGRXZB13SS7
Nóż japoński SHOTOH 13 cm, brązowy, Lion Sabatier
109 zł
LS3502346
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 20 cm, Miyabi
1 404 zł
MB34073201
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż