Noże japońskie

61 pozycji razem
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 20 cm, Miyabi
1 404 zł
MB34073201
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 9 cm, Miyabi
1 514 zł
MB34372091
Japoński nóż do krojenia CHUTOH 7000D 16 cm, MIYABI
910 zł –14 %
778 zł
MB34542161
210448 japonsky nuz kiritsuke bunka octagonal 27 cm hneda dellinger DNGR8595705405981
Japoński nóż tanto RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
498 zł
FDCK8175321
Nóż szefa kuchni BLUE CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
639 zł
DNGRKH164
Nóż do warzyw NAKIRI 17 cm, Dellinger
140 zł
DNGRSXLPO2500200
Japoński nóż szefa kuchni PETTY 15 cm, Dellinger
981 zł –7 %
907 zł
DNGRSXL9302
Nóż szefa kuchni BBQ MAX SANDVIK RED NORTHERN SUN 21 cm, Dellinger DNGRKH206
Japoński nóż do warzyw KUDAMONO 7000D 9 cm, Miyabi
706 zł
MB34541091
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000FCD 13 cm, Miyabi
769 zł –7 %
713 zł
MB34680131
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 16 cm, MIYABI
1 146 zł
MB34073161
Japoński nóż do chleba 5000MCD 23 cm, Miyabi
2 217 zł
MB34376231
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 24 cm, MIYABI
1 383 zł
MB34543241
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 5000MCD 67 24 cm, klon, Miyabi MB34400241
Japoński nóż do chleba 6000MCT 23 cm, Miyabi
1 411 zł
MB34076231
Nóż szefa kuchni CHEF MANMOSU 23 cm, Dellinger
789 zł
DNGRSXLKH108
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000FCD , 11 cm, Miyabi
791 zł
MB34680111
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 217 zł
MB34374181
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000MCD 67 20 cm, klon, Miyabi MB34401201
Japoński nóż Santoku 5000FCD 18 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34684181
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż