Noże japońskie

12 pozycji razem
Japoński nóż do warzyw BRUTE 17,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV304136
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 217 zł
MB34374181
Nóż japoński NAKIRI RAN PLUS 18 cm, czarny, Yaxell
997 zł –7 %
920 zł
YAX36604
Japoński Nóż Santoku 4000FC 18 cm, Miyabi
794 zł
MB33957181
Japoński nóż Santoku 5000FCD 18 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34684181
Japoński nóż Santoku 7000D 18 cm, Miyabi
1 136 zł
MB34544181
Chiński nóż ZEN 18 cm, czarny, Yaxell
1 155 zł –15 %
980 zł
YAX35519
Nóż Santoku 6000MCT 18 cm, Miyabi
1 404 zł
MB34074181
Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 271 zł –27 %
1 642 zł
MB34388181
Japoński nóż do warzyw SEBRA 17,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV623460
Japoński nóż do warzyw OLIVE 17,5 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305256
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 67 18 cm, klon, Miyabi
2 161 zł
MB34404181

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż