Noże japońskie

14 pozycji razem
Japoński nóż szefa kuchni SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
1 560 zł
DNGRSXL9309
Japoński nóż Gyutoh 5000MCD 24 cm, Miyabi
2 329 zł
MB34373241
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 24 cm, 4000FC, Miyabi
848 zł
MB33951241
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 5000FCD 24 cm, Miyabi
1 120 zł
MB34680241
Nóż Yanagiba RED SPIRIT 24 cm, F.Dick
389 zł –10 %
350 zł
FDCK8175724
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 24 cm, Miyabi
1 285 zł
MB34681241
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000MCD 67 24 cm, klon, Miyabi MB34401241
Nóż japoński YANAGIBA 24 cm, brązowy, Lion Sabatier
179 zł
LS3502344
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 6000MCT 24 cm, Miyabi
1 460 zł
MB34078241
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 4000FC 24 cm, Miyabi
848 zł
MB33950241
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 24 cm, MIYABI
1 383 zł
MB34543241
Japoński nóż do chleba 5000FCD 24 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34686241

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż