Noże rzeźnika

14 pozycji razem
Nóż do mięsa GRAND GOURMET PC 20 cm, WMF
KULINA WEEKEND
469 zł –32 %
318 zł
WM1889486032
Nóż rzeźnika SEBRA 25,5 cm, Forged
KULINA WEEKEND
381 zł –15 %
323 zł
FORGEDSDV623583
Nóż rzeźniczy KATAI 25,5 cm, Forged
KULINA WEEKEND
709 zł –15 %
602 zł
FORGEDSDV625396
Nóż do mięsa IKON 20 cm, Wüsthof
KULINA WEEKEND
949 zł –15 %
806 zł
WU490620
Nóż rzeźnika BRUTE 25,5 cm, Forged
KULINA WEEKEND
474 zł –15 %
402 zł
FORGEDSDV620834
Nóż do mięsa PRO 16 cm, Zwilling
KULINA WEEKEND
469 zł –19 %
377 zł
ZW38400161
Nóż do wykrawania PRO 20 cm, Zwilling
KULINA WEEKEND
539 zł –30 %
375 zł
ZW38400201
Nóż rzeźnika 18 cm, Victorinox
KULINA WEEKEND
163 zł –15 %
138 zł
VN5520318

Nóż rzeźnika - wielofunkcyjny nóż do mięsa

Co to jest nóż rzeźnika?

Nóż rzeźniczy to duży nóż kuchenny, zwykle z długim, zakrzywionym ostrzem, przeznaczony do rzeźnictwa i rozbijania dużych kawałków mięsa. To pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika mięsa i będzie świetnym dodatkiem do tasaknoża do filetowania lub nóż do wykrawania.

Jaka jest różnica między nóż rzeźnika a nóż szefa kuchni?

Zarówno nóż szefa kuchni i nóż rzeźniczy to bardzo przydatne noże z mocnymi ostrzami. nóż rzeźnika to jednak wyspecjalizowany rodzaj noża kuchennego przeznaczonego do krojenia grubych kawałków mięsa. Z drugiej strony, noże szefa kuchni to uniwersalne noże kuchenne, które mogą być używane do krojenia różnych produktów spożywczych, w tym mięsa.

Zazwyczaj nóż rzeźnika ma długie, zakrzywione ostrze z czubkiem skierowanym do góry, a jego kształt sprawia, że jest lepszym narzędziem do dzielenia, siekania i usuwania mięsa.

Co wyróżnia dobry nóż rzeźnika?

Wysokiej jakości nóż rzeźnika będzie doskonałym pomocnikiem w kuchni. Powinien oferować dobre wyważenie, wygodny uchwyt i mocne, ostre ostrze, które oferuje pewną elastyczność, która umożliwi łatwiejszą nawigację po kościach. nóż rzeźnika powinien być dość długi, z ostrzem o długości do 33 cm.

W sklepie Kulina można znaleźć tradycyjne noże rzeźnicze renomowanych producentów, takich jak np Forged, a także uniwersalne noże do przygotowywania mięsa oferowane przez Zwilling czy WMF. Wybierz nóż, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom i upewnij się, że konserwujesz go w najlepszy możliwy sposób, aby móc cieszyć się jego zaletami przez lata.

Jak dbać o nóż rzeźnika?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twoje noże rzeźnicze służyły przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć tasak za pomocą ostrzałka do noży
  • użyj deski do krojenia, która jest przyjazna dla noża i wystarczająco duża, aby pomieścić szynkę, którą chcesz pokroić